Το Βατικανό είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο, η οποία, σύμφωνα με το The Fact Life, σχηματίστηκε το 1929 με την υπογραφή της Συνθήκης του Λατερανού μεταξύ του βασιλείου της Ιταλίας υπό τον Μπενίτο Μουσολίνι και της Αγίας Έδρας, του διοικητικού οργάνου του Βατικανού.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Smithsonian, η Καθολική Εκκλησία κέρδισε πολλά χρήματα λεηλατώντας τα ταμεία του Νέου Κόσμου πριν από περίπου 500 χρόνια. Πώς λειτουργεί, όμως, η οικονομία στο Βατικανό κατά τον 21ο αιώνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, και κατ’ επέκταση να ενισχύσει τη δύναμή του;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, η Πόλη του Βατικανού λαμβάνει κάποια έσοδα από τα τέλη εισόδου, τα αναμνηστικά, τα γραμματόσημα και άλλα προϊόντα που βασίζονται στην πίστη. Ο Nasdaq, μάλιστα, αναφέρει ότι το Βατικανό έχει τόσα χρήματα που κανένας δεν γνωρίζει το ακριβές ποστό. Η τράπεζα του Βατικανού κατέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ιδία κεφάλαια και διατηρεί περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια χρυσού κλειδωμένα στο Fort Knox. Ποσά που σίγουρα δεν κέρδισε με τα έσοδά της από τα καταστήματα αναμνηστικών.

Όπως σημείωσε η Νοτιοαφρικανή δημοσιογράφος Zubeida Jaffer, το Βατικανό είναι η πιο ισχυρή οικονομική δύναμη στον πλανήτη. Η Αγία Έδρα έχει λάβει αυτό που η Investopedia περιέγραψε ως «αγοράστε και κρατήστε» σε διάφορες εταιρείες που έχουν επιδείξει σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με πολλές από αυτές να μην έχουν και τα πιο καθαρά αρχεία. Το Βατικανό, για παράδειγμα, έχει επενδύσει κατά καιρούς σε εταιρείες όπως η Gulf Oil και η Shell, καθώς και σε πολλές τράπεζες με σκοτεινό παρελθόν, παρόν και πιθανότατα και μέλλον.

Γράφοντας για το βιβλίο του φιλόσοφου Avro Manhattan του 1983 «The Vatican Billions», ο Jaffer παρέθεσε έναν δημοφιλή καθολικό ιερέα, ο οποίος είπε ότι «η Καθολική Εκκλησία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αυτός ο ιερέας πίστευε, μάλιστα, ότι τα περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα του Βατικανού υπερέβαιναν την ιδιοκτησία παραδοσιακών κολοσσών όπως η Standard Oil, η US Steel και η AT&T μαζί, ενώ το Μανχάταν έχει χαρακτηρίσει την Καθολική Εκκλησία ως «τον πιο τρομερό χρηματιστή στον κόσμο». Με την περιουσία του να είναι ανυπολόγιστη, αναφέρει το grunge.com, το Βατικανό σίγουρα έχει βρει τον τρόπο να συνεχίσει να είναι ένας από τους πιο πλούσιους οργανισμούς στη Γη.