Η βασική εσωτερική έκθεση της πρώην εισαγγελέως της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Μαρία Μπαμιέ, η οποία περιλαμβάνει καταγγελίες για διαφθορά εντός της Eulex εξαφανίστηκε, δήλωσε η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Έμιλι Ο’ Ρέιλι.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, η οποία ερεύνησε τον τρόπο, με τον οποίο η Eulex χειρίστηκε τις καταγγελίες περί διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της, εξαιτίας των οποίων ξέσπασε σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι ούτε η Eulex ούτε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ δεν έχουν αντίγραφο της έκθεσης που κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Μαρία Μπαμιέ το 2012.

Η κ. Ο’ Ρέιλι ξεκίνησε την ανεξάρτητη έρευνα στην Eulex, όταν η κ. Μπαμιέ διατύπωσε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του δικαστικού τμήματος της Eulex και στη συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα, κατηγορούμενη για αποκάλυψη απόρρητων στοιχείων στα ΜΜΕ.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια είπε ότι στην Eulex διενεργήθηκαν δύο εσωτερικές έρευνες για διαφθορά, αλλά δεν έγιναν βάσει προδιαγραφών και κατέληξαν στο συρτάρι του επικεφαλής της αποστολής.

Η Μαρία Μπαμιέ υποστήριξε ότι άρχισε να έχει υποψίες για διαφθορά εντός της Eulex, όταν διάβασε τα πρακτικά τηλεφωνικών συνομιλιών που παρακολουθούνταν και αφορούσαν υποθέσεις που ερευνούσε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Eulex δεν ερεύνησε τις υποψίες που διατύπωσε σε εσωτερική έρευνά της το 2012.

«Είναι άγνωστο τι συνέβη με την έκθεση αυτή» είπε η κ. Ο’ Ρέιλι, εκφράζοντας ανησυχία επειδή χάθηκε ένα από έγγραφα-κλειδιά.

«Είναι γεγονός ότι η έκθεση του 2012 για παρατυπίες στην Eulex δεν μπορεί να βρεθεί και αυτό είναι προφανώς μεγάλο πρόβλημα» τόνισε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια.

Υπογράμμισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει, αν οι καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως είναι αξιόπιστες ή όχι.

Η κ. Μπαμιέ τον περασμένο Οκτώβριο κατηγόρησε τον πρώην συνάδελφό της στη Eulex, Ιταλό δικαστή Φραντσέσκο Φλόρι ότι δωροδοκήθηκε με το ποσό των 300.000 ευρώ για να απαλλάξει κατηγορούμενο για δολοφονία.

Ο δικαστής απέρριψε τις καταγγελίες και η κ. Μπαμιέ κατηγόρησε την Eulex ότι την απομάκρυνε, όταν αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι όρισε τον περασμένο μήνα ανεξάρτητο ειδικό σε νομικά θέματα να ερευνήσει τις καταγγελίες για διαφθορά.

Ο Γάλλος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Ζαν Πολ Ζακ θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2015.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι οι αναφορές περί διαφθοράς μπορούν να πλήξουν σοβαρά την αξιοπιστία της Eulex.

Η Eulex (αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο) ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και εγκλημάτων πολέμου που θεωρούνται πολύ σοβαρά ή λεπτά για τα αναλάβει η δικαιοσύνη του Κοσόβου.