Ερήμην του καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τον Λίβανο (TSL), φερόμενο μέλος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ για τη συμμετοχή του στη δολοφονία το 2005 του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

«Η σοβαρότητα των εγκλημάτων είναι τέτοια που απαιτούν την μέγιστη ποινή. Τα εγκλήματα είναι τέτοιας σοβαρότητας που είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελαφρυντικοί παράγοντες οι οποίοι θα μείωναν την ποινή», δήλωσε ο δικαστής του TSL Ντέιβιντ Ρε σήμερα, Παρασκευή (11/12) όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 57χρονος Σαλίμ Αγιάς, που καταδικάστηκε ερήμην, είχε κριθεί ένοχος τον Αύγουστο για τη συμμετοχή του στην επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι και άλλων 21 ατόμων. Το δικαστήριο είχε απαλλάξει τους τρεις άλλους κατηγορουμένους, που όλοι τους φέρονται ότι είναι μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο Ραφίκ Χαρίρι, πρωθυπουργός του Λιβάνου μέχρι την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του 2004, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα ημιφορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 226 άνθρωποι.

Ο θάνατος του Χαρίρι, για τον οποίο αρχικά κατηγορήθηκαν τέσσερις φιλοσύροι Λιβανέζοι στρατηγοί, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και οδήγησε στην αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο, μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στη χώρα αυτή.