Οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι απευθύνουν νέα δραματική έκκληση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κορονοϊό.

«Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού», γράφουν σε ανοικτή επιστολή τους Ιταλοί γιατροί, νοσηλευτές και γεροντολόγοι. «Η κατάσταση είναι δραματική. Ορθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στους διάφορους θαλάμους», προσθέτουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρέπουσα φροντίδα σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν πάσχουν από κορονοϊό, αλλά από χρόνιες και μη ασθένειες.

«Κάθε ημέρα γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς με covid οι οποίοι μεταφέρονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων. Έχει ξεπερασθεί το όριο χωρητικότητας και δοκιμάζεται σκληρά η δυνατότητα θεραπείας και φροντίδας στα νοσοκομεία μας» λένε, τέλος, οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι.

Σερβία: Η χειρότερη ημέρα σε θύματα και νέα κρούσματα από την εκδήλωση της πανδημίας

Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφεται σήμερα στην Σερβία όπου επιβεβαιώθηκαν 3.536 νέα κρούσματα ενώ 21 ασθενείς απεβίωσαν. Κάθε τέταρτο δείγμα που εξετάστηκε εργαστηριακά το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Επιτροπή δημόσιας υγείας.

Στα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 100% ενώ λιγοστεύουν και οι ελεύθερες κλίνες στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές που δημιουργήθηκαν στο κλειστά στάδια Arena στο Νέο Βελιγράδι και Chair στην πόλη Νις.

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει την λήψη μέτρων αποτροπής μετάδοσης της νόσου. Παράλληλα στην συνεδρίαση τη Βουλής όπου εξετάζεται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα συζητηθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων υπό την μορφή προστίμων για την μη τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 11:00 η ώρα το βράδυ. Στην Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό 70.424 άνθρωποι και απεβίωσαν 936. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 2.959 ασθενείς εκ των οποίων οι 143 είναι διασωληνωμένοι.

Τσεχία: Η Τσεχία ανοίγει ξανά τάξεις του δημοτικού, καθώς τα κρούσματα νέου κορονοϊού υποχωρούν

Η Τσεχία θα ξανανοίξει την πρώτη και τη δευτέρα τάξη του δημοτικού στις 18 Νοεμβρίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης στο δεύτερο κύμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Πλάγκα.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων δίνει μάχη να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κατακλυστούν τα νοσοκομεία της, αφότου οι καταγεγραμμένες ημερήσιες μολύνσεις έφθασαν τις 15.000 και πλέον τις τελευταίες εβδομάδες και το ποσοστό μόλυνσης βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε κατά κεφαλήν βάση.

Όλα τα σχολεία έκλεισαν τη 14η Οκτωβρίου, με τα μαθήματα να παραδίδονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Η Τσεχία έλαβε το άνευ προηγουμένου μέτρο να κλείσει ακόμα και τις μικρές τάξεις των δημοτικών, όταν τα επιδημιολογικά μοντέλα κατέδειξαν πόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση», είπε ο Πλάγκα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Το κόστος του να κόψουμε ταχύτητα το πλήρωσε βαριά το εκπαιδευτικό σύστημα και χαίρομαι που τώρα μπορούμε, τουλάχιστον προχωρώντας σε αυτό το βήμα, να επιστρέψουμε στην εκπαίδευση με φυσική παρουσία».

Οι μαθητές, ηλικίας 6-8 ετών, θα πρέπει να φοράνε μάσκες όλη την ώρα στα σχολεία και οι τάξεις να αερίζονται τακτικά, ενώ τα μαθήματα της μουσικής και της γυμναστικής δεν θα πραγματοποιούνται, εξήγησε ο Τσέχος υπουργός.

Επιπλέον, θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.

Οι μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά προς το παρόν. Τα νηπιαγωγεία δεν έκλεισαν ποτέ.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων, των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι ενώ οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων πιθανόν έφθασαν στην κορύφωσή τους, οι νοσηλείες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της καθυστέρησης μεταξύ των θετικών τεστ και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Η Τσεχία είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την επιδημία Covid-19 αναφορικά με τον αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Όμως, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ημερησίως άρχισε να καταγράφει πτώση, από τις 15.000 κατά μέσο όρο τις τελευταίες εβδομάδες στις 9.000 που καταγράφηκαν χθες.

Ουκρανία

Η Ουκρανία υιοθέτησε σήμερα ένα νέο μέτρο, με το οποίο υποχρεώνονται όλα τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης να κλείσουν για τα τρία επόμενα Σαββατοκύριακα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών εταιρειών.

Η απόφαση αφορά μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους αθλητικούς χώρους. Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερη μια «πλήρης καραντίνα», όμως η οικονομία της χώρας δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Αφήστε με να εργαστώ» και «Χωρίς δουλειά, δεν έχει φόρους». Στην πλειονότητά τους ήταν εργαζόμενοι σε εστιατόρια και κινηματογράφους.

Ο Ντίμτρο Ντέρκατς, συνιδιοκτήτης της αλυσίδας κινηματογράφων Planeta Kino, είπε ότι το 80% των εσόδων του εξαρτάται από τις προβολές του Σαββατοκύριακου. «Είναι παράλογο για εμάς να εργαζόμαστε μόνο τις καθημερινές. Θα χρειαστεί πιθανότατα να κλείσουμε τελείως τους κινηματογράφους και να απολύσουμε τους υπαλλήλους», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι αυτά τα μέτρα «μπορεί να βλάψουν τους επιχειρηματίες».

Η Ουκρανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βοήθεια των Δυτικών πιστωτών της. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 480.000 μολύνσεις και πάνω από 8.900 θάνατοι και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».