Την πραγματοποίηση διεθνούς έρευνας σχετικά με την παρουσία «ξένων μισθοφόρων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζήτησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, αφού πρώτα δυνάμεις της χώρας του ανέφεραν ότι αιχμαλώτισαν δύο μισθοφόρους από τη Συρία.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί την παρουσία ξένων μαχητών στην εμπόλεμη ζώνη. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει σχετικά.

Σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στην πρώτη γραμμή της σύρραξης πάνω από τον θύλακα και σε επτά περιοχές περιμετρικά, κατά τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, και πιθανόν πολλοί περισσότεροι, έχουν σκοτωθεί, από τότε που οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν πριν από έναν και πλέον μήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε σήμερα (02/11) ότι ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ, όπως ονομάζονται οι αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αιχμαλώτισε έναν δεύτερο Σύρο μαχητή το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μαχητής προέρχεται από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ένας άλλος μαχητής, από την πόλη Χάμα, αιχμαλωτίστηκε την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε μια ανάρτηση στο Facebook επισήμανε πως η εμπλοκή «ξένων μισθοφόρων» αποτελεί «απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας αλλά επίσης την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας διεθνούς έρευνας».

ΟΗΕ: Πιθανή η πραγματοποίηση εγκλημάτων πολέμου

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με «αδιάκριτες» επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Η Μπατσελέτ επικαλέστηκε επίσης βίντεο -τα οποία έκρινε αξιόπιστα- που δείχνουν την εκτέλεση δύο Αρμένιων ένστολων στρατιωτών από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο. Οι επιθέσεις που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και τα μέρη έχουν την υποχρέωση να διερευνήσουν τέτοιες παραβιάσεις με αποτελεσματικό, άμεσο, λεπτομερή και αμερόληπτο τρόπο και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε η Μπατσελέτ σε σχετική ανακοίνωση.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε ειδικότερα τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία είναι γενικά πολύ επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί σε αυτήν τη σύγκρουση «και από τα δύο μέρη».

Όσον αφορά τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν μια συνοπτική εκτέλεση, η Μπατσελέτ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι η αυθεντικότητα των βίντεο έχει αποδειχθεί «από εις βάθος έρευνες μέσων ενημέρωσης».

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το να σκοτώνονται σκόπιμα προστατευόμενα άτομα συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και ως εκ τούτου συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε, για να επισημάνει ωστόσο ότι πρέπει να αποφανθεί ένα αρμόδιο δικαστήριο.