Οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης τάχθηκαν σήμερα υπέρ της αποστολής το συντομότερο δυνατό μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, έπειτα από μια συνάντησή τους στη Νάρβα της Εσθονίας.

«Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο μετάβασης, ζητάμε την δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών και βόρειων χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) και της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη», εκτιμούν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας την «σθεναρή υποστήριξη» τους στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και στην «υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης (ΕΕ-Ουκρανίας) το συντομότερο δυνατό».

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ που συμμετείχε στη σύνοδο στη Νάρβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή μιας ομάδας παρατηρητών της ΕΕ στην Ουκρανία «είναι απαραίτητη, κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι η Ρωσία φαίνεται να επιθυμεί να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου από τον ΟΑΣΕ».

Οι υπουργοί που συναντήθηκαν στη Νάρβα κατήγγειλαν επίσης «την απόφαση να διεξαχθεί ένα παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία» για την ένταξη της ουκρανικής αυτής περιοχής στη Ρωσία.