Στο «στόχαστρο» της Ευρώπης μπαίνουν οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να προχωρήσει στην «πολιτικοποίηση» του συστήματος δικαιοσύνης.

«Ο περιορισμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης θα αποτελέσει μια απειλή για το θεσμό και την απόδοση δικαιοσύνης και θα μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού όχι μόνο στους δικαστικούς θεσμούς, αλλά και στο κράτος εν συνόλω», επισήμανε ο Μούιζνιεκς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες.

«Κάθε πίεση που ασκείται στη δικαιοσύνη αποτελεί έναν κίνδυνο για την τουρκική δημοκρατία, όποια κι αν είναι τα κίνητρά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν όντας αντιμέτωπος με έρευνα για μια υπόθεση διαφθοράς η οποία πλήττει δεκάδες συνεργάτες του, εξαπέλυσε ένα διωγμό στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με προφανή στόχο να ενισχυθεί ο πολιτικός έλεγχος σε αυτό.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του που ανήκουν στο θρησκευτικό τάγμα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη επιρροή και στους δύο θεσμούς, ότι χρησιμοποιούν τις εξελισσόμενες έρευνες για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση πριν από τις τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου και τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2014.

Αυτή η αντίδραση με μια επίδειξη ισχύος προκάλεσε πολλές επικρίσεις και προειδοποιήσεις ειδικά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Άγκυρα προσδοκά να ενταχθεί.

«Θεωρώ ότι, προκειμένου η Τουρκία να συνεχίσει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η αμεροληψία της, όχι να περιοριστεί», ανέφερε ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Όποια απόφαση κι αν λαμβάνεται από μια “πολιτικοποιημένη” δικαιοσύνη, θα αντιμετωπίζεται πάντα με έντονη καχυποψία», πρόσθεσε.

Η διένεξη που προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο συζητείται εδώ και μία εβδομάδα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής βουλής, σημειώνεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, την έδρα της Ε.Ε.

Κατά την άποψη τούρκων κυβερνητικών, η επίσκεψη αυτή θα επιτρέψει να τοποθετηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε. σε νέα βάση, καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ξαναρχίσει έπειτα από τρία χρόνια αναστολής τους. Όμως αντίθετα ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η νέα πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα θέτει εν αμφιβόλω τη νέα αυτή «ορμή».