Μια αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνέλεξε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες πολίτες του Τσαντ, περιλαμβανομένων κυανόκρανων, διέπραξαν μαζικές δολοφονίες στη διάρκεια της κρίσης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Η ομάδα του ΟΗΕ επίσης ανέφερε ότι ο αφοπλισμός των μουσουλμάνων μαχητών από τους Γάλλους στρατιώτες είχε τη μη αναμενόμενη επίπτωση ότι βοήθησε τους χριστιανούς αντιπάλους τους να τους σκοτώσουν σε επιθέσεις αντιποίνων. Στη συνέχεια η τακτική των Γάλλων στρατιωτών άλλαξε.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το διαθρησκευτικό μίσος έχει φτάσει «σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

Το Τσαντ πάντως έχει διαψεύσει ότι έχει βοηθήσει τους μουσουλμάνους αντάρτες πρώην Σελεκά, που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα τον προηγούμενο Μάρτιο.

Η τετραμελής αποστολή του ΟΗΕ έκανε 183 συνεντεύξεις μεταξύ της 12ης Δεκεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου, κυρίως για να συγκεντρώσει μαρτυρίες για το κύμα βίας που σημειώθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά τις 5 Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένων των συνοπτικών εκτελέσεων, της σεξουαλικής βίας, των βασανιστηρίων, των εξαφανίσεων και της πυρπόλησης τεμενών και εκκλησιών.

«Πολλοί από τους ερωτηθέντες ταυτοποίησαν τους πρώην Σελεκά δράστες ως πολίτες του Τσαντ», αναφέρουν στην έκθεσή τους.

«Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι πρώην Σελεκά φορώντας περιβραχιόνια της δύναμης των κυανόκρανων από το Τσαντ πήγαν από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας αντι-μπαλακά (χριστιανικές πολιτοφυλακές), και πυροβόλησαν και σκότωσαν πολίτες, μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες», προσθέτει η έκθεση.

Εξάλλου η ομάδα του ΟΗΕ συγκέντρωσε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο αφοπλισμός των πρώην Σελεκά από τους Γάλλους στρατιώτες άφησε ευάλωτες τις κοινότητες των μουσουλμάνων.

Παρόλα αυτά ο Κόλβιλ υπερασπίστηκε τους Γάλλους στρατιώτες.

«Προφανώς προσπαθούσαν να αφοπλίσουν τους ενόπλους, κάτι που ήταν καλό. Στοιχεία των αντι-μπαλακά ή ακόμη και πολίτες εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να επιτεθούν και να σκοτώσουν ανθρώπους που είχαν αφοπλιστεί ή τις οικογένειές τους. Πιστεύω ότι προφανώς δεν θα μπορούσαν να το έχουν προβλέψει», δήλωσε σχετικά.

Η έκθεση αυτής της ομάδας του ΟΗΕ είναι η πρώτη σειρά στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ο οργανισμός, ο οποίος
πρόκειται να ορίσει μια επίσημη επιτροπή έρευνας που θα συλλέξει και θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Εξάλλου περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μπαγκουί από την Παρασκευή, οπότε παραιτήθηκε ο προσωρινός πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μισέλ Τζοτοντιά.

Η παραίτηση Τζοτοντιά δεν κατάφερε να περιορίσει το κύμα βίας στη χώρα και όπως επεσήμανε ο Κόλβιλ «περισσότερη βία, δολοφονίες και λεηλασίες έχουν αναφερθεί και σε άλλα μέρη της χώρας τις τελευταίες ημέρες».
Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο αριθμός των συγκρούσεων έχει μειωθεί λίγο.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επιβεβαίωσαν σήμερα ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει «τεταμένη».

Οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών πολιτοφυλακών και πρώην Σελεκά συνεχίστηκαν στο Μπαγκουί, ενώ εκρήξεις από χειροβομβίδες και οβίδες ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες, επεσήμαναν οι MSF.

Στο μεταξύ το μεταβατικό κοινοβούλιο της χώρας ξεκίνησε τη διαδικασία εκλογής της νέας πολιτικής ηγεσίας.