Στα 118 αυξήθηκαν σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στη Σερβία, καθώς ακόμα δεκαπέντε επιβεβαιώθηκαν από χθες βράδυ έως το πρωί, με την κυβέρνηση να λαμβάνει ακόμα σκληρότερα μέτρα για την αποτροπή διασποράς της νόσου.

Από τις 8:00 το πρωί έκλεισαν όλες οι συνοριακές διαβάσεις και επιτρέπεται μόνον η είσοδος στη χώρα για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Απαγορεύτηκε επίσης η διέλευση διεθνών σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών και ποταμόπλοιων. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αποτροπή «εισαγωγής» της νόσου από το εξωτερικό και δυσκολεύουν ακόμη και τον επαναπατρισμό των υπηκόων της Σερβίας. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μαζικής επιστροφής στη χώρα υπηκόων της Σερβίας που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χθες βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μόνο από τις χώρες που πλήττονται έντονα από το ιό επέστρεψαν στη χώρα περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι. Οι αρχές παρατήρησαν ότι κάποιοι απ’ αυτούς δεν συμμορφώθηκαν με τη σύσταση να μείνουν στο σπίτι τους, κυκλοφορούσαν ελεύθερα και διέσπειραν τον ιό, ανέφερε ο Βούτσιτς.

Από σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης όλοι οι Σέρβοι υπήκοοι που επιστρέφουν στη χώρα και δεν έχουν δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας στη Σερβία ή εφόσον κριθεί από τις υγειονομικές αρχές στα σύνορα ότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, θα τίθενται σε καραντίνα διάρκειας τουλάχιστον 14 ημερών, σε καταυλισμό που δημιούργησε ο στρατός κοντά στην πόλη Σιντ στα σύνορα με την Κροατία. Ο καταυλισμός αποτελείται από σκηνές και είναι χωρητικότητας 500 ατόμων. Θα είναι κλειστού τύπου και ο στρατός έχει αναλάβει την φύλαξη του, όπως επίσης την σίτιση αυτών που θα φιλοξενήσει και την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ξένοι που βρίσκονται στην Σερβία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα, με δεδομένο ότι έκλεισαν τα σύνορα. Οι πρεσβείες διαφόρων χωρών προσπαθούν να οργανώσουν την εκκένωση των πολιτών τους. Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι κάλεσε όλους τους υπηκόους της Ελλάδας, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, που επιθυμούν να επαναπατριστούν, να επικοινωνήσουν με το προξενείο για να οργανωθεί η μεταφορά τους με λεωφορείο από το Βελιγράδι στην Θεσσαλονίκη.

Στη Σερβία από την περασμένη Δευτέρα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, έκλεισαν σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν επιτρέπεται στους ηλικιωμένους άνω τον 65 ετών να βγαίνουν από το σπίτι τους ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας υπάρχει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διαβάσεις έχουν κλείσει και ο στρατός σε συνεργασία με την αστυνομία φροντίζει για την τήρηση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.