Η βουλγαρική βουλή απέρριψε με 130 ψήφους υπέρ, 93 κατά και καμία αποχή, το βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στο νόμο συμπλήρωσης και τροποποίησης του προϋπολογισμού τού 2013.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού στηρίχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλιστών και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, αλλά και από το κόμμα «Ατάκα». Κατά της αναθεώρησης ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB, που ζήτησαν τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης (που πραγματοποιήθηκε σήμερα) για το θέμα.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που πέρασε, οριστικά, από τη Βουλή, την 1η Αυγούστου, προβλέπει την αύξηση του ελλείμματος κατά 500 εκατομμύρια λέβα σε 1,7 δισ. λέβα ή 2% του ΑΕΠ. Περίπου 200 εκατ. λέβα αφορούν την κάλυψη έκτακτων δαπανών.

Έξι ημέρες έπειτα από την έγκριση της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ο Βούλγαρος πρόεδρος άσκησε βέτο σε ορισμένες τροποποιήσεις, ζητώντας μια περισσότερο φιλόδοξη πολιτική εσόδων και μεγαλύτερη διαφάνεια στις δαπάνες.

Νωρίτερα, πριν από την τελική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, προκειμένου – όπως είπε – να επιτραπεί στην κυβέρνηση η συνέχιση της πολιτικής που στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού), Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι, «το προεδρικό βέτο ήταν μια προσπάθεια να αποτραπεί η αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού».

Ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι έναν χρόνο μετά, όλοι θα πληρώνουν το «τίμημα» της αναθεώρησης του προϋπολογισμού.