Μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε, με περιπετειώδη, όπως εξελίχθηκε, τρόπο, η κυβερνήτης Κάρι Λαμ, καθώς δίνει μάχη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή της και να εξομαλύνει την ευρεία δυσαρέσκεια έπειτα από τέσσερις μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η Λαμ αναγκάστηκε να διακόψει την ετήσια «προγραμματική» ομιλία της ενώπιον του κοινοβουλίου, καθώς ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να τη γιουχάρουν.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει την ομιλία της κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης μπήκαν στο τοπικό κοινοβούλιο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εμπνευσμένα από το κίνημα διαμαρτυρίας, όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», ενώ ύψωσαν και πανό που έγραφε «Πέντε αιτήματα, κανένα λιγότερο».

Έπειτα από περίπου μισή ώρα, κι ενώ προσπάθησε δύο φορές να ξεκινήσει την ομιλία της, η Λαμ τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο.

Το γραφείο της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι η ομιλία της θα μεταδοθεί αργότερα μέσω βίντεο, όπως και έγινε.

Στο πολιτικό σκέλος, η Λαμ τόνισε πως στις διαδηλώσεις τραυματίστηκαν 1.100 άνθρωποι ενώ έχουν συλληφθεί πάνω από 2.200, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα».

Δήλωσε πως δεν θα ανεχτεί αιτήματα για ανεξαρτησία ή οτιδήποτε που να πλήττει την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα της Κίνας, και πως η συνεχιζόμενη βία και η διασπορά μίσους θα βλάψει τις βασικές αξίες της πόλης.

Αναφορικά με τη στέγαση, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως προβλέπεται η παράδοση 10.000 κατοικιών την επόμενη τριετία, ενώ υπάρχουν σχέδια για την επιτάχυνση της πώλησης 42.000 «δημόσιων» κατοικιών στους ενοίκους τους.

Όπως εξηγεί το Reuters, οι τιμές των κατοικιών είναι απαγορευτικές, κάτι που προκαλεί οργή και πιστεύεται πως τροφοδότησε και τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. Η Λαμ προανήγγειλε πως 7000 στρέμματα «ιδιωτικής» γης θα επιστρέψουν σε δημόσια χρήση ενώ γίνονται προσπάθειες σε αυτά να προστεθούν ακόμα 4500.

Τα μέτρα αυτά είναι από τα πιο καίρια που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να επιστρέψει στο κράτος γη που βρίσκεται στα χέρια λίγων αλλά ισχυρών εργολάβων.