Οι πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία εκτιμούν ότι η προσπάθεια του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος GERB να εκμεταλλευτεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές δείχνει να αποτυγχάνει.

Όπως επισημαίνουν, οι διαδηλώσεις χάνουν συνεχώς ρυθμό, δυναμική και «παλμό», παρά την προσπάθεια των διοργανωτών να προκαλέσουν βίαιη αντίδραση της εξουσίας διά της χθεσινής «πολιορκίας» του κτηρίου της βουλής, που οι 200 με 300 διαδηλωτές – μεταξύ άλλων – «βομβάρδισαν» με ντομάτες και αβγά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν πως κύρια απειλή για την κυβέρνηση παραμένει… η ίδια η κυβέρνηση εξαιτίας των αντιφατικών ενεργειών και «γκαφών» που συνεχώς «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» των διαμαρτυριών.

Διαμαρτυρίες που είχαν ως αφορμή την απόφαση της βουλής για διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, μάλιστα, οδήγησαν τη βουλή να ανακαλέσει την απόφασή της.

Σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ της για τις πολιτικές εξελίξεις στη Σόφια, η εφημερίδα «24 Ώρες» αναφέρει στον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ έδωσε τελεσίγραφο στον αρχηγό των εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ. Είτε το ‘Ατάκα’ θα εργάζεται στη Βουλή είτε πρόωρες εκλογές».

Η προσκείμενη στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ημερήσια της Σόφιας «Ντούμα» (Λόγος) δημοσιεύει τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Στανίσεφ στην έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» ύστερα από τη χθεσινή, αποτυχημένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, η οποία ματαιώθηκε ως συνέπεια της έλλειψης της απαιτούμενης πλειοψηφίας (121 βουλευτές σε σύνολο 240) εξαιτίας της απουσίας των βουλευτών της εθνικιστικής παράταξης «Ατάκα».

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές, ενώ παραδέχθηκε ότι «μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί κυρίως το GERB». Ταυτόχρονα, ο κ. Στανίσεφ κάλεσε τους εθνικιστές του Ατάκα να αποφασίσουν αν θέλουν η Βουλή να εργάζεται ή όχι, ενώ επιβεβαίωσε την υποστήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινοβούλιο «πολιορκήθηκε» χθες από «200 με 300 άτομα, τα οποία υποκινούνται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά δεν εκφράζουν τη φωνή των Βούλγαρων πολιτών» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Απόλυτα απαράδεκτες» χαρακτήρισε, στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσβετλίν Γιόφτσεφ τις βίαιες ενέργειες μερικών διαδηλωτών εναντίον μελών της λαϊκής αντιπροσωπείας στη διάρκεια της χθεσινής «πολιορκίας» της Βουλής. Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων βουλευτών του «Ατάκα» στη Βουλή, ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε ότι τα αστυνομικά όργανα διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δράσεων. Ενώ υπογράμμισε ότι τα όργανα της τάξης θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «με εξαιρετική προσοχή την ενδεχόμενη εφαρμογή μέτρων καταστολής που θα μπορούσαν να ανατινάξουν την κοινωνική ειρήνη».