Ως το «διεθνές γεγονός της χρονιάς» για την Ευρώπη περιγράφουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες τον εορτασμό της 150ης επετείου από την ίδρυση του κόμματός τους την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Λειψία, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και υψηλών αξιωματούχων από όλον τον κόσμο.

Στην αυριανή κεντρική εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ – η πρόσκληση στην οποία δίχασε τα στελέχη του SPD, καθώς τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου καγκελάριου.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις εορταστικές εκδηλώσεις είναι ακόμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρία Δαμανάκη, ενώ σε υψηλό επίπεδο εκπροσωπούνται σοσιαλιστικά, εργατικά και προοδευτικά κόμματα από όλον τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικά την συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ στις εκδηλώσεις αλλά και στο ιδρυτικό συνέδριο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» το οποίο πραγματοποιήθηκε απόψε στην Λειψία, σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Ρεμπέκα Τσέλιν διευκρίνισε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εκπροσωπείται» στο γεγονός. Οι Αμερικανοί δήλωσαν μάλιστα άγνοια για τις αναφορές, τόσο στον γερμανικό Τύπο όσο και στο επίσημο πρόγραμμα που δημοσίευσε το SPD, σε «υψηλόβαθμους εκπροσώπους κομμάτων, μεταξύ των οποίων οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ». Άγνοια δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος και για την συμμετοχή του τέως Κυβερνήτη του Βερμόντ και διεκδικητή του δημοκρατικού χρίσματος το 2004, Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος αναφέρεται στο πρόγραμμα ως εκπρόσωπος του Κόμματος και συμμετέχων στο ιδρυτικό συνέδριο της Συμμαχίας. Από την πλευρά του SPD δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το θέμα, αλλά ο Πρόεδρός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανέφερε τον κ. Ντιν στην ομιλία του ως εκπρόσωπο των Δημοκρατικών.

Στην κεντρική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο συμμετέχουν σε επίπεδο αρχηγού όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Γερμανίας, εκτός από τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από τον Γενικό Γραμματέα τους Πάτρικ Ντέρινγκ, καθώς ο πρόεδρος Φίλιπ Ρέσλερ βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσουν ο οικοδεσπότης, ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος θεωρείται προοδευτικών πεποιθήσεων και ψηφίστηκε και από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, όπως διευκρινίστηκε, έχει προσκληθεί και λόγω της «ιδιαίτερης φιλίας των Γερμανών με τους Γάλλους Σοσιαλιστές, οι οποίοι διέσωσαν πολλούς από το Γ’ Ράιχ». Η κα Μέρκελ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο γερμανικός Τύπος, ίσως να παρευρεθεί αύριο για πρώτη φορά σε εκδήλωση όπου δεν θα μιλήσει. Ακόμη και ο αντίπαλός της στην διεκδίκηση της Καγκελαρίας, Πέερ Στάινμπρουκ, δεν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ζήσει τα πάνω και τα κάτω της γερμανικής ιστορίας», αναφέρει η κα Μέρκελ σε γραπτό μήνυμά της που δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση του περιοδικού του SPD «Εμπρός». Από την πλευρά του, ο κ. Γκάμπριελ υποστηρίζει ότι το κόμμα του έχει κυβερνήσει την Γερμανία πάντα σε δύσκολους καιρούς και ότι τώρα έρχεται και πάλι μια τέτοια εποχή. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν και την φετινή επέτειό τους προκειμένου να επιτύχουν την επιδιωκόμενη ώθηση ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς τα δημοσκοπικά τους ποσοστά παραμένουν καθηλωμένα.

Το Ιδρυτικό Συνέδριο της Προοδευτικής Συμμαχίας

Ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν είναι αρκετό να εξασφαλίζουμε ειρήνη, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στις χώρες μας, αλλά πρέπει να μην μένουμε αδιάφοροι όταν υπάρχει πόλεμος, πείνα και καταπίεση σε άλλα μέρη του πλανήτη. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτή η διεθνιστική οπτική ήταν που προσέλκυσε και τον ίδιο στο SPD όταν ήταν νέος, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωναν χρήματα για την αντίσταση εναντίον του Φράνκο στην Ισπανία.

«Η ευρωπαϊκή και η διεθνής συνεργασία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Είναι καθήκον μας να τιθασεύσουμε για δεύτερη φορά τον καπιταλισμό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει κανείς νηφάλια να διαπιστώσει ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είχε τα τελευταία χρόνια κάποια ουσιαστική συνεισφορά ούτε έναντι των υπερβολών των αγορών ούτε έναντι των άλλων προκλήσεων — όπως η πείνα και η κλιματική αλλαγή. «Η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είναι εδώ και καιρό η οργάνωση του Βίλι Μπραντ και του Όλαφ Πάλμε. Η ΣΔ είναι σήμερα οργανωτικά διαλυμένη. Ζει —εάν ζει— περισσότερο στο παρελθόν παρά στο παρόν. Ακόμη χειρότερα. Ανέχτηκε στους κόλπους της αντιδημοκρατικά κόμματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του SPD και τάχθηκε υπέρ μιας οργάνωσης που θα κάνει νέα αρχή, με περισσότερη διαφάνεια.