Ένα σπάνιο μπλε διαμάντι 5,30 καρατίων δεμένο πάνω σε δακτυλίδι πωλήθηκε χθες στο Λονδίνο από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams αντί 6,2 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 7,3 εκατομμύρια ευρώ) ορίζοντας νέα τιμή ρεκόρ ανά καράτι.

Το κόσμημα, που φιλοτέχνησε ο οίκος Bulgari, άγγιξε τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια (1,4 εκατ. ευρώ) ανά καράτι καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ για μπλε διαμάντι αξίας 1,68 εκατ. δολαρίων ανά καράτι και το οποίο είχε αγοραστεί από το λονδρέζικο κοσμηματοπωλείο Graff Diamonds.

Η αξία του δακτυλιδιού αυτού που φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, είχε εκτιμηθεί μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίου στερλινών.

Τα μπλε διαμάντια είναι πολύ σπάνια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams. Το πιο διάσημο είναι το διαμάντι «Hope» που είχε αγοράσει ο βασιλιάς Λουδοβίκος 14ος.

Η πολύτιμη, σκούρα γκρι μπλε πέτρα των 45,52 καρατίων που είχε βρεθεί σε ορυχείο της Ινδίας, στόλιζε το Στέμμα της Γαλλίας. Στην επανάσταση του 1792 εκλάπη. Έπειτα από μια ταραχώδη διαδρομή του, το διαμάντι εκτίθεται σήμερα στο μουσείο Smithsonian Institution της Ουάσινγκτον.