Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου με την ύπαρξη αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που μπορεί να εμφανιστεί σε γάλα ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες ζωοτροφές) σε γάλα, προχώρησε το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας και γαλακτοκομικές εταιρείες της χώρας.

Ο υπουργός Γεωργίας Τίχομιρ Γιακόβινα διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι τα προϊόντα που διατίθενται είναι ασφαλή, καθώς από τη στιγμή που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο, η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση και αποτελεσματική. Πρόσθεσε δε ότι, καθημερινά, διενεργούνται έλεγχοι σε φάρμες και παραγωγικές μονάδες, προκειμένου να μην υπάρχει καμία απολύτως υποψία για ύπαρξη αφλατοξίνης ή άλλης ουσίας που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό, στο γάλα που παρέχεται στους καταναλωτές.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, 11 δείγματα στάλθηκαν σε εργαστήριο της Βιέννης για ανάλυση και 10 από αυτά βρέθηκαν θετικά στην ύπαρξη αφλατοξίνης. Επίσης, από τα 56 δείγματα εισαγόμενου γάλακτος που εξετάστηκαν στο ίδιο εργαστήριο, τέσσερα ήταν θετικά.

Από τις 13 φάρμες, το γάλα των οποίων ήταν θετικό στην ύπαρξη αφλατοξίνης, τουλάχιστον οι δέκα προχώρησαν στην αλλαγή ζωοτροφών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της αφλατοξίνης στο γάλα να πέσουν στα επιτρεπτά, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

Τις περασμένες δύο εβδομάδες, η κινητοποίηση των κροατικών αρχών, αλλά και των αρμόδιων φορέων σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία) ήταν έγκαιρη και οδήγησε στην απόσυρση των ύποπτων προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων. Εξάλλου, σε αρκετές περιπτώσεις οι γαλακτοκομικές εταιρείες σταμάτησαν την προμήθεια γάλακτος από ορισμένες φάρμες, όπου, εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης στο γάλα.

Στο μεταξύ, η Ένωση Αγροτών της Κροατίας (SHS) κατήγγειλε ότι το διατροφικό σκάνδαλο με την αφλατοξίνη στο γάλα το δημιούργησαν «πολυεθνικές εταιρείες και λόμπι εισαγωγέων», με στόχο την απομάκρυνση των Κροατών παραγωγών από την αγορά και την «αντικατάστασή» τους από φθηνό, εισαγόμενο γάλα άγνωστης προέλευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της SHS Τόμισλαβ Πόκροβατς.

Αναφερόμενος στην απόφαση των γαλακτοκομικών εταιρειών Dukat, Meggle και Vindjia να μην προμηθεύονται γάλα από εγχώριες φάρμες, ο κ. Πόκροβατς δήλωσε ότι «αυτή η κίνηση οδηγεί στην κατάρρευση της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας και της γεωργίας».

«Το γάλα που παράγεται στις φάρμες της Κροατίας είναι από τα πιο ασφαλή για κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι το πρόβλημα αφορά το γάλα μακράς διάρκειας και όχι το γάλα που παρέχουν οι φάρμες στις εταιρείες για την παρασκευή των προϊόντων τους» είπε.