«Η Γαλλία προοδεύει όταν αναγνωρίζει τα λάθη της» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ σε μήνυμά του προς τους χαρκί, τους Αλγερινούς που υπηρέτησαν το γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πενήντα χρόνια μετά τις Συμφωνίες του Εβιάν, με τις οποίες η Αλγερία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, ο Γάλλος πρόεδρος, δήλωσε: «Η μνήμη των χαρκί είναι ζωντανή και οδυνηρή, επιβάλλει στη Γαλλία να αναρωτηθεί για την ίδια και για την ιστορία της. Και αυτήν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη, είναι σημαντικό να ειπωθεί η αλήθεια, να πάρουμε μαθήματα και να εξάγουμε συμπεράσματα».

Ο πρόεδρος δεν παραβρέθηκε στην τελετή γιατί βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το μήνυμά του διαβάστηκε από τον υπουργό Καντέρ Αρίφ, τον αρμόδιο για θέματα βετεράνων.

«Πριν από 50 χρόνια η Γαλλία εγκατέλειψε τους στρατιώτες της, αυτούς που την είχαν εμπιστευτεί, αυτούς που είχαν τεθεί υπό την προστασία της, αυτούς που την είχαν επιλέξει και την είχαν υπηρετήσει» υπογράμμισε ο Ολάντ

Τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ολάντ υποσχέθηκε ότι αν εκλεγόταν θα αναγνώριζε δημοσίως την ευθύνη των γαλλικών κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη των χαρκί, τη σφαγή όσων από αυτούς παρέμειναν στην Αλγερία και τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι οικογένειες που μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς στη Γαλλία. Οι χαρκί και οι απόγονοί τους (υπολογίζονται στα 500.000 άτομα) ζητούσαν επί χρόνια να αναγνωρίσει τις ευθύνες του το γαλλικό κράτος.

Η επιτροπή του εθνικού συνδέσμου των χαρκί χαρακτήρισε πάντως «κούφια λόγια» τις δηλώσεις του Ολάντ υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία» καθώς δεν δεσμεύτηκε ότι θα αναγνωρίσει μέσα από κάποιο νομοσχέδιο «την εγκατάλειψή τους από τη Γαλλία». «Θέλουμε ένα νόμο ή ένα διάταγμα που θα αναγνωρίζει τις ευθύνες της Γαλλίας για την εγκατάλειψη των χαρκί, όπως έγινε και για την εβραϊκή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Μοαμέτ Οτσμανί. Αντί για αυτό «ακούσαμε μόνο κούφια λόγια που δεν έχουν κανένα νόημα», πρόσθεσε.

Την επομένη των Συμφωνιών του Εβιάν, στις 18 Μαρτίου 1962, με τις οποίες η Γαλλία αποχώρησε από την Αλγερία, 55.000-75.000 χαρκί εγκαταλείφθηκαν στην Αλγερία και έπεσαν θύματα αντιποίνων. Περίπου 60.000 άτομα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς στα νότια της χώρας. Ο μεγαλύτερος από αυτούς ήταν στο Ριβεσάλτ, στα Ανατολικά Πυρηναία.