Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση του ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ και την ασυλία που του προσέφερε το κράτος του Ισημερινού.

Η διπλωματική αυτή κίνηση έφερε στα όρια τις σχέσεις του Ισημερινού με τη Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο.

Και το ερώτημα παραμένει: γιατί ο Ισημερινός;

Στο κράτος της Νοτίου Αμερικής έρχονται εκλογές. Εκτός ίσως των συμβολικών μηνυμάτων που στέλνει εντασσόμενος στο λεγόμενο «τόξο του κακού», δηλαδή στα κράτη που αμφισβητούν την εξουσία των ΗΠΑ, εκεί στο μαλακό τους υπογάστριο, τη Λατινική Αμερική, όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορρέα, περνά ένα σαφές μήνυμα προς τους ίδιους της τους πολίτες: δώσαμε άσυλο στον Ασάνζ, δεν έχουμε καμία σχέση με τη λογοκρισία, όπως μας κατηγορείτε.

Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προσφέρει, όμως, στον Ασάνζ «ασφαλή έξοδο» από τη χώρα. Και φυσικά δεν μπορεί να μείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για πάντα.

Όπως γράφει ο Economist, ο Ασάνζ μπορεί να μείνει στην πρεσβεία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στον Ισημερινό.

Κατόπιν, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Ασάνζ είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τελικά στη Σουηδία, αφού όμως έχει διαπραγματευτεί τους όρους της δίκης του και -κυρίως-, το ότι δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα, δηλαδή τις ΗΠΑ.