Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) χαρακτήρισε τη Δευτέρα «απαράδεκτους» τους όρους που έθεσε ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας, κατηγορώντας τον ότι βάζει τέλος στη διαδικασία.

Διαδεχόμενος την 7η Αυγούστου τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο Ντούκε είχε ορίσει προθεσμία ενός μήνα για να αποφασίσει για την τύχη των συνομιλιών με τον ELN, οι οποίες είχαν ανασταλεί λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η προθεσμία εξέπνευσε την Παρασκευή.

Αρνούμενος να αναγνωρίσει τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί επί των ημερών του προκατόχου του και «επιβάλλοντας μονομερώς απαράδεκτους όρους, αυτή η κυβέρνηση (…) βάζει τέλος στη διαδικασία του διαλόγου» με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης, τόνισε η αποστολή των διαπραγματευτών του ELN στην Αβάνα σε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή τους, οι διαπραγματευτές της οργάνωσης προέτρεψαν τη νέα κυβέρνηση στην Μπογοτά να αποφασίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «χωρίς άλλες δικαιολογίες».

Το Σάββατο ο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, απαίτησε από τον ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και τους αιχμαλώτους που κρατούν οι μαχητές του — οι αρχές λένε ότι είναι 16 — κάτι που χαρακτήρισε αναγκαία προϋπόθεση για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η προσοχή των αρχών είναι στραμμένη ιδίως σε μια ομάδα εννέα αστυνομικών, στρατιωτικών και συμβασιούχων του δημοσίου που άνδρες του ELN απήγαγαν σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν μετά την αναστολή των συνομιλιών, στις αρχές Αυγούστου. Άλλοι τρεις όμηροι, άνδρες του στρατού, αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Τετάρτη.

Οι αντάρτες διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να αφήσουν ελεύθερους τους αιχμαλώτους και τους ομήρους. «Μόλις βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των εντατικών επιχειρήσεων του στρατού στην Τσοκό, θα προχωρήσουμε στις απελευθερώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση των διαπραγματευτών του ELN.

Ανάμεσα στους όρους που θέτει ο Ντούκε είναι επίσης οι πολεμιστές του ELN να συγκεντρωθούν σε περιοχές που θα ορίσει η κυβέρνησή του και να σταματήσουν όλες οι «εγκληματικές δραστηριότητες» των γκεβαριστών ανταρτών.

Επισήμως, ο ELN θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που δρα στην Κολομβία, μετά τον αφοπλισμό, τη διάλυση και τον μετασχηματισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σε πολιτικό κόμμα, κατόπιν της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016.

Ο τέως πρόεδρος Σάντος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με την οργάνωση FARC.

Ο ELN, που όπως και οι FARC ιδρύθηκε το 1964, εν μέσω ενός ξεσηκωμού των αγροτών, διαθέτει ακόμη 1.500 μαχητές, κατά τους υπολογογισμούς των αρχών στην Μπογοτά, οι οποίες λένε ότι η οργάνωση χρηματοδοτείται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία από το 1958 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται ακόμη, κατά μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος το κολομβιανό Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη. Η σύρραξη εξάλλου έχει εκτοπίσει περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες.