Την ανησυχία τους για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή μετά τη νίκη του Μοχάμεντ Μόρσι, του υποψηφίου των Αδελφών Μουσουλμάνων στις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές, εκφράζουν οι ισραηλινές εφημερίδες.

«Σκοτάδι στην Αίγυπτο« είναι ο πηχυαίος τίτλος της Yediot Aharonot υποδηλώνοντας μια από τις δέκα πληγές που αναφέρονται στη Βίβλο. «Το Ισραήλ ανησυχεί για την άφιξη στην εξουσία του εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Αίγυπτο”, ακόμη κι αν ο Μόρσι υποσχέθηκε αμέσως ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Αιγύπτου», γράφει η εφημερίδα.

«Επικίνδυνη νίκη» επιμένει ο αρθρογράφος Σεμαντάρ Πέρι υπενθυμίζοντας ότι ο Μόρσι ηγείτο άλλοτε μιας επιτροπής που πρότεινε «τον πόλεμο εναντίον της σιωνιστικής εταιρίας» και ότι η παλαιστινιακή Χαμάς ανήκει στο κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Το Ισραήλ πρέπει να επανατοποθετηθεί και να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο», προειδοποιεί ο συνάδελφός του Αλεξ Φίσμαν, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, επικαλούμενος πιθανή αμφισβήτηση των ειρηνευτικών συμφωνιών και των οικονομικών συμβολαίων.

«Ο φόβος έγινε πραγματικότητα: οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν την εξουσία στην Αίγυπτο», είναι ο τίτλος της Maariv που αναφέρει ότι «η ειρηνευτική συνθήκη τελεί υπό αμφισβήτηση».

Πραγματιστής ο Γιαακόβ Κατζ, ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων στην αγγλόφωνη Jerusalem Post, εκτιμά από την πλευρά του ότι τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα στις σχέσεις με την Αίγυπτο, καθώς ο Μόρσι αντιμετωπίζει θέματα πολύ επιτακτικά, ώστε να προκαλέσει έναν πόλεμο με το εβραϊκό κράτος.

Ωστόσο η άνοδος στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων «θα επηρεάσει την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή του Σινά και θέλουμε να ξέρουμε αν ο Μόρσι θα λάβει ή όχι μέτρα ώστε να αλλάξει η κατάσταση αυτή», προσθέτει.

Η εφημερίδα Haaretz αφιερώνει επίσης την πρώτη της σελίδα την «ανησυχία» που προκαλεί στο Ισραήλ ο ισλαμιστής πρόεδρος στην Αίγυπτο.

Η εφημερίδα επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου «ελπίζει κατ΄ιδίαν» ότι ο Μόρσι θα εκτιμήσει ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η Αίγυπτος να αποκαταστήσει την αδύναμη οικονομία της παρά να επανεξετάσει τις διμερείς της σχέσεις».