Από μια κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται η συνοχή της Ισπανίας μετά το βροντερό «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τους σχεδόν 900 τραυματίες, μετά τα επεισόδια με την Αστυνομία.

Ο EUobserver, σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι αυτονομιστές της Καταλονίας κάνουν λόγο για νίκη μετά από μία βίαιη ημέρα» αναφέρεται στην αποφασιστικότητα των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας να συνεχίσουν τις ενέργειες με στόχο της ανεξαρτησία της περιοχής, αν και – όπως επισημαίνει- για την ισπανική κυβέρνηση «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα».

Ενδεικτική είναι κατά τον EUobserver η δήλωση του Κάρλες Πουτζντεμόν, του προέδρου του Καταλανικού Κοινοβουλίου. «Με αυτή την ημέρα της ελπίδας και της ταλαιπωρίας, οι πολίτες της Καταλονίας έχουν κερδίσει το δικαίωμα για ένα ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος» είπε.

Επισημαίνεται επίσης ότι για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο της καταλανικής κυβέρνησης, ενώ το Κοινοβούλιο θα συνέλθει σήμερα ή αύριο για να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος, ότι το δημοψήφισμα, που κηρύχθηκε αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε χωρίς εκλογικούς καταλόγους και την παρουσία ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος το Politico αναφέρει: «Οι Καταλανοί αυτονομιστές διεκδικούν τη νίκη στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής» επισημαίνοντας τις αντιδράσεις και τις σχεδιαζόμενες ενέργειες των Καταλανικών Αρχών οι οποίες ισχυρίζονται ότι πέρα από τα 2,2 εκ. των ψηφισάντων, υπάρχουν άλλοι 700.000 που εμποδίστηκαν να ψηφίσουν.

Το Politico αναφέρει επίσης ότι οι υπέρμαχοι του «Όχι» στην πλειονότητά τους φαίνεται ότι επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα διαμαρτυρόμενοι ότι οι φωνές τους «καταπνίγηκαν» τους τελευταίους μήνες.

Η καταλανική κοινωνία έχει χωριστεί στα δύο, επειδή οι αυτονομιστές της περιοχής επέλεξαν την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη για να προωθήσουν την ανεξαρτησία – εν μέσω ενστάσεων των δικαστηρίων και της ισπανικής κυβέρνησης σημειώνει η ιστοσελίδα επισημαίνοντας πως για τους λόγους αυτούς το δημοψήφισμα προσφέρει περιορισμένη πρακτική στήριξη στο αίτημα για ανεξαρτησία.

Ειδικά δε όσον αφορά την ΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή συνταγματική και πολιτική κρίση στο πέμπτο μεγαλύτερο κράτος- μέλος της, σημειώνει η ιστοσελίδα τονίζοντας ότι προς το παρόν, οι «27» στηρίζουν την Ισπανία, αν και ορισμένοι ηγέτες έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους με τον τρόπο που η κυβέρνηση της χώρας χειρίζεται το θέμα.

Το Εuractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΕ, την ώρα που οι ηγέτες της Καταλονίας απειλούν να κηρύξουν την ανεξαρτησία της» αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Καταλανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος είπε: «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας παραβιάζονται». Οι ηγέτες της ΕΕ παραμένουν σιωπηλοί, σημειώνει η ιστοσελίδα επισημαίνοντας πως μόνον ο πρωθυπουργός του Βελγίου και ο Σλοβένος ομόλογός του Mirο διαφοροποιήθηκαν απευθύνοντας έκκληση για πολιτικό διάλογο.

Τέλος η Agence Europe σε δημοσίευμα με τίτλο «Μόνο ο διάλογος μπορεί να επιλύσει την κρίση, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιοχών του Βελγίου» αναφέρει ότι ο Καρλ Χάιντς Λάμπερτζ , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και μέλος της Βελγικής Γερουσίας εκπροσωπώντας τη γερμανόφωνη κοινότητα, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμμετάσχουν σε έναν «πολιτικό διάλογο», ώστε να επιτευχθεί μία «ειρηνική λύση». Το δημοψήφισμα, κατά τη γνώμη του, δεν θα δώσει τέλος στην κρίση.