Το έναυσμα για την αναζωπύρωση της πολεμικής σχετικά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), που αγωνίζεται να βρει μία πολιτική ταυτότητα, αν και είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Ιταλίας, έδωσε η νέα κακόγουστη πλάκα του ιταλού κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Επιστρέφοντας στο σχήμα «one man show», αφού πήρε κάποιες αποστάσεις από την πολιτική, ο Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε χθες στον νέο δήμαρχο του Λονδίνου, τον μουσουλμάνο, πακιστανικής καταγωγής Σαντίκ Καν: «Ανυπομονώ να δω πότε θα ανατιναχθεί στο Γουέστμινστερ…».

Η φράση του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος στήριξε την πολιτική του καριέρα στις κορώνες κατά του πολιτικού συστήματος, προκάλεσε καταιγισμό σχολίων και κατηγοριών για τροφοδότηση των στερεοτύπων και της ρητορικής της άκρας δεξιάς.

Τα στελέχη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων φρόντισαν να σιωπήσουν, όμως ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο φέρελπις νεαρός ναπολιτάνος πολιτικός που προαλείφεται ως δελφίνος του ιταλού κωμικού, ανέλαβε να απαντήσει.

«Πρόκειται για την επανάληψη ενός show και είναι υποκριτικό να γίνεται εκμετάλλευση ενός show», είπε διαβεβαιώνοντας ότι ο Μπέπε Γκρίλο ήθελε απλώς να κοροϊδέψει την επικρατούσα στην Ιταλία ρητορική για τους μουσουλμάνους.

Όμως, οι πολιτικοί του αντίπαλοι και πολλοί σχολιαστές αμφισβήτησαν την ελευθεριότητα έκφρασης του κωμικού που παραμένει σημαντική προσωπικότητα του κινήματος που έχει ιδρύσει.

Τη στιγμή που οι δικαστικές έρευνες κατά των δημάρχων δύο μεγάλων πόλεων, της Πάρμα και του Λιβόρνο, οι οποίες ελέγχονται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ήρθαν να αμαυρώσουν την εικόνα του λευκού ιππότη που διεκδικούν οι εκλεγμένοι του κινήματος, ο Ντι Μάγιο παραδέχθηκε ότι ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για τις διαγραφές.

«Την μία μέρα ο Γκρίλο είναι ο εγγυητής του Κινήματος των 5 Αστέρων, την άλλη είναι ένας απλός κωμικός που κάνει ρατσιστικές πλάκες. Το M5S είναι βυθισμένο στο χάος και αυτή είναι η απόδειξη», σχολίασε ο Κλαούντιο Μαρτίνι, γερουσιαστής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μπορεί να ελπίζει ότι θα κατακτήσει τη δημαρχία της Ρώμης, όπου η υποψήφιά του Βιρτζίνια Ράτζι έρχεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις με το 30% της πρόθεσης ψήφου, η πλάκα του Μπέπε Γκρίλο έρχεται σε κακή στιγμή.

Σύγχυση και αντιφάσεις

«Το κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, βρίθει αντιφάσεων», δηλώνει στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο πρώην καθηγητής πανεπιστημίου Πιερτζόρτζιο Κορμπέτα.

«Η τύχη τους οφείλεται στο ότι η κεντρο-δεξιά έχει μεγάλα προβλήματα. Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό και το κίνημα το καταλαμβάνει, αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό», προσθέτει.

Έτσι, ο πολύ ορθόδοξος δήμαρχος του Λιβόρνου Φιλίπο Νογκαρίν, ο οποίος αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για την διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης αποκομιδής των απορριμμάτων, η οποία βρίσκεται σε πτώχευση, εξασφάλισε την επίσημη υποστήριξη του Μπέπε Γκρίλο.

Αντίθετα, ο Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο δήμαρχος της Πάρμα, της μεγαλύτερης πόλης που ελέγχει το M5S, και ο οποίος ήδη θεωρείται διαφωνών, διαγράφτηκε από το κίνημα μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής έρευνας για μία υπόθεση διορισμού στην τοπική όπερα.

Η διαγραφή του έδωσε το έναυσμα για την επανάληψη της συζήτησης σχετικά με την απουσία διαφάνειας στη διαχείριση του κινήματος όπου ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο ιδρυτής, ο εγγυητής και ανώτατος δικαστής, που δίνει τις εντολές για τις διαγραφές μέσω του προσωπικού του blog, το οποίο διαχειρίζεται μία ιδιωτική εταιρεία.

«Θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ένταση για την αρχική και την μετα-Γκρίλο ταυτότητα του κινήματος», σχολιάζει ο Φράνκο Παβοντσέλο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Ρώμης John Cabot.

Το M5S έκανε μία θορυβώδη είσοδο στην πολιτική ζωή εξασφαλίζοντας το 25% περίπου των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, στηρίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και στην εντιμότητα των μελών του.

Όμως, αν και διακηρύσσει ότι δεν θα αρκεστεί πλέον στην αμφισβήτηση, μοιάζει να έχει φτάσει στα όρια της δυναμικής του, δυσκολεύεται να πείσει και να στρατολογήσει.

Έτσι, από τις 1.368 κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στις 5 Ιουνίου, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν θα παρουσιάσει λίστες παρά σε 251, δηλαδή στο 18%, σχολίαζε πρόσφατα η εφημερίδα La Stampa.