Ρωσίδα μαθηματικός ανέλαβε να ξαναφτιάξει το «καμάρι» της σοβιετικής αεροπορίας

Από την εγκατάλειψη στη Σιβηρία επιστροφή στην εποχή της δόξας - Δείτε τις φωτογραφίες


ΚΟΣΜΟΣ
13:03
13/10/2015
Ρωσίδα μαθηματικός ανέλαβε να ξαναφτιάξει το «καμάρι» της σοβιετικής αεροπορίας
5
loading

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες ένα παλιό σοβιετικό αεροπλάνο παρέμενε εγκαταλελειμμένο σε ένα μικρό αεροδρόμιο στα βάθη της Σιβηρίας. Τα χρόνια της εγκατάλειψης και το τραχύ κλίμα της Σιβηρίας είχαν μετατρέψει το Tupolev Tu-104A της Aeroflot σε ένα ερείπιο στα πρόθυρα της οριστικής διάλυσης.

Μέχρι που εμφανίστηκε η Maria Karmanova.

Όταν πληροφορήθηκε για το παλιό Tupolev που «σάπιζε» παρατημένο στο αεροδρόμιο της πόλης της Μπερντσκ, κοντά στο Νοβοσιμπίρσκ, αποφάσισε να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση: να το αποκαταστήσει και να ξαναβρεί την παλιά του δόξα.

Μια αποφασισμένη μαθηματικός

ruswoman4

Η 31χρονη Karmanova έχει διδακτορικό στα μαθηματικά και εργάζεται στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Sobolev στο Akademgorodok, μια από τις λεγόμενες πανεπιστημιουπόλεις της Ρωσίας.

Ταξιδεύοντας σε επιστημονικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο η νεαρή μαθηματικός ανέπτυξε μεγάλη αγάπη για την αεροπορία και τα αεροπλάνα. Έμαθε να πιλοτάρει και καθώς την ενδιέφεραν τα αεροσκάφη της σοβιετικής περιόδου, ταξίδευε σε όλη τη Ρωσία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να εντοπίσει τέτοια αεροσκάφη και βρεθεί στο κόκ πιτ τους.

ruswoman1

Σύντομα είχε πτήσεις με Lisunov Li-2, Ilyushin Il-14, Il-18, Il-62 και IL-76, Tupolev Tu-134 και Tu-154B-2, Antonov An-12 αλλά και ελικότπερα Mil Mi-2 και Mi-17.

Ωστόσο η πιο μεγάλη αεροπορική περιπέτειά της την περίμενε κοντά στο σπίτι της: ήταν το διαλυμένο Tupolev Tu-104A στην πόλη Μπερντσκ.

ruswoman11

Αεροπλάνο- θρύλος

ruswoman5

Το Tupolev Tu-104 ήταν ένα από τα πιο θρυλικά αεροπλάνα της εποχής του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ήταν σχεδόν το μόνο τζετ στον κόσμο- ένα σύμβολο του μεγαλείου της σοβιετικής τεχνολογίας σε μια εποχή που η δυτική αεροναυπηγική ακόμα το πάλευε.

Είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 115 επιβάτες σε αποστάσεις έως 1.500 ναυτικών μιλίων και ήταν η κινητήριος δύναμη της σοβιετικής πολιτικής αεροπορίας έως τη δεκαετία του ’70.

ruswoman9

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε παραδοθεί στη σοβιετική Aeroflot το 1958 και παρέμεινε σε υπηρεσία για 20 χρόνια. Πρώτα εκτελούσε διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας σε προορισμούς πέρα από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Αργότερα μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης- τότε Λένιγκραντ- και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Tolmachevo του Νοβοσιμπίρσκ πριν «συνταξιοδοτηθεί» το 1978 και μεταφερθεί στο Μπερντσκ.

Μετά τη «συνταξιοδότησή» του, χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την τοπική λέσχη αεροπλοΐας ως αίθουσα διδασκαλίας για την εκπαίδευση όσων έκαναν ελεύθερη πτώση ή μάθαιναν να χειρίζονται ανεμόπτερο. Σταδιακά ωστόσο εγκαταλείφθηκε, έρμαιο στα χέρια βανδάλων και κλεφτών του εξοπλισμού του.

ruswoman7

 

Η Karmanova πρωτοάκουσε για το Tupolev το 2009 και πήγε στο Μπερντσκ για να μάθει γι’ αυτό.

ruswoman13

Το σχέδιο αποκατάστασής του άρχισε να σχηματοποιείται στο μυαλό της και γρήγορα αφοσιώθηκε στο σκοπό αυτό. Η πρόκληση ήταν μεγάλη: δεν είχε εμπειρία στην επισκευή αεροσκαφών, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τα αντικείμενα που χρειαζόταν ούτε πού είχαν χαθεί ούτε πώς να τα βρει. Δεν είχε ούτε σχεδιαγράμματα για να κινηθεί με βάση αυτά.

Τα κομμάτια που έλειπαν

ruswoman2

Η Karmanova άρχισε μια μεγάλη έρευνα για να συγκεντρώσει κατά το δυνατόν τις περισσότερες πληροφορίες για τη διαμόρφωση του κόκ πιτ του Tu-104A. Στην τοπική λέσχη αεροπλοΐας τη συμβούλεψαν να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Δυτικής Σιβηρίας όπου πρώην πιλότοι μπορεί να ήταν σε θέση να τη βοηθήσουν.

ruswoman6

Η συμβουλή τους αποδείχθηκε πολύτιμη: εκεί συνάντησε έναν πρώην συγκυβερνήτη Tu-104 ο οποίος, εκτός από την προσωπική εμπειρία του, προθυμοποιήθηκε να της προσφέρει και ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για το πλήρωμα του συγκεκριμένου  αεροσκάφους.

Τη βοήθησε επίσης να έρθει σε επικοινωνία με ακόμα έναν πρώην υπάλληλο της Aeroflot που είχε εργαστεί ως μηχανικός πτήσεων στα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Εκείνος με τη σειρά του της έδωσε τα τεχνικά εγχειρίδια του Tupolev- που αποδείχθηκαν σωτήρια.

ruswoman8

Μόλις είχε συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για το Tupolev, η Karmanova άρχισε να ψάχνει στην αγορά μεταχειρισμένων για να βρει τα τμήματα που της έλειπαν.

Προς έκπληξή της, πολλά ανταλλακτικά του Tu-104 είναι δυνατό να βρεθούν σε πολλές περιοχές της Ρωσίας και τις γειτονικές χώρες, μέσω ίντερνετ.

Έτσι, κομμάτι κομμάτι, και με δικά της χρήματα, η Karmanova επανασυναρμολογεί το αεροσκάφος.

ruswoman12

«Σήμερα το κόκ πιτ έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό περίπου 60-70% αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν», λέει περήφανα.

Παρότι άρχισε μόνη της αυτό το μεγάλο ταξίδι, ένα χρόνο αργότερα δέχθηκε βοήθεια από τον πρώην εργαζόμενο στον τομέα της συντήρησης Vladimir Chebotnikov. Τη βοηθά να τοποθετήσει τον βαρύ εξοπλισμό και να αποκαταστήσει πολλά κομμάτια.

ruswoman10

Ακόμα τρεις άνθρωποι άρχισαν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ, βοηθώντας στον εντοπισμό αντικειμένων που λείπουν και στην επισκευή ηλεκτρικών συστημάτων.

Ο τελικός στόχος και ο ρεαλισμός

ruswoman3

Η Karmanova είναι ρεαλίστρια σχετικά με τον τελικό στόχο της προσπάθειάς της. «Φυσικά όνειρό μου είναι να κάνω αυτό το αεροσκάφος να πετάξει», λέει στο CNN.

«Αλλά αυτό θα απαιτούσε πολλά λεφτά, πολύ γραφειοκρατία και πολλή τεχνική εργασία που δεν βλέπω να γίνεται στο άμεσο μέλλον», σημειώνει.

Ένας πιο προσιτός στόχος είναι να επισκευαστεί μέρος του ηλεκτρικού εξοπλισμού ώστε να τεθούν σε λειτουργία τα φώτα και ο εξοπλισμός επικοινωνίας.

Τελικά η ιδέα είναι το αεροσκάφος να γίνει μουσείο μέσα στο χώρο του αεροδρομίου του Μπερντσκ.

Οι ταξιδιώτες έχουν ήδη τη δυνατότητα να επισκεφθούν το αεροσκάφος την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωστόσο όταν η διαδικασία αποκατάστασης ολοκληρωθεί, το αεροσκάφος θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στη δυνατότητα υποδοχής επισκεπτών ώστε να γίνει τοπικό αξιοθέατο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar αχ λουλιτσα

  μπερντσκ ε;;;
  μεγαλες νυχτες..... βαθυ κρυο....... αγριες αρκουδες, ......διμετρες ρωσιδες και παραδοσιακη βοτκα......
  Μαναρ τι θαλεγες για TU-104 кабаре......;;;
  ε ναι μαναρ καμπαρέ..... εδω οι αλλοι καναν το U2 συγκροτημα βλακες ηταν;;;
  Ομορφουλα, διαφημιση μεσω cnn (.......εκει στο αμερικα χιλιαδες κανουν τα ιδια με αυτην αλλα το καναλι δε τους ξερει... )θα βαλει και φωτα....... και μικροφωνικη εγκατασταση.... σας μιλαει η κυβερνητης.... το προγραμμα αρχιζει ... καλη πτηση.......να βγαλει τα εξοδα....
  Δε ξερω αν θα πεταει , αλλα και θα κουναει και θα ξεπεταει το πετουμενο......
  ε ρε μαναρ και δεν ημαν τσομπανς ε ρε μαναρ και δεν ημαν ευρωζητουλας ραγιαδακος..... διαρκειας θαχα κοψ....
  Πιταει γαιδαρους;;;... πιταει πιταει...
  πονηρουλικο.....

 2. avatar Κώστας_253

  Έχετε όμως μιά ψυχροπολεμική ορολογία σε πολλά κείμενά σας (Σιδηρούν Παραπέτασμα)!!

 3. avatar kartson

  Όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι αυτήν.....υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα.
  Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του αεροσκάφους αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να πραγματοποιήσου το όνειρο που δείχνει ανέφικτο και ουτοπικό....

  1. avatar Thanatos

   παιρνει κατοπιν αιτησης το δελτιο αποσυρσης... για ποιο λογο παροπλιστηκε, υστερα κανει αιτηση για εκμεταλευση στο ρωσικο δημοσιο, υστερα αν διαθετει περι το ενα μιλ μπακς και υπο την προυποθεση οτι επιδεχεται βασει δελτιου αποσυρσης επισκευη το αναθετει σε εξειδικευμενο συνεργειο μηχανικων... το πλέιν δεν ειναι τρικυκλο....να το τρεξει στη τουνδρα για παρτη της. υστερα υποβαλει αιτηση για χορηγηση αδειας πτησης στο σκαφος που σημαινει ελεγχους και δοκ πτησεις.... κυστερα το φουλαρει δυο βυτια κηροζινη και το πεταει με αδειουχο πιλοτο που το γνωριζει...
   πενταροδεκαρες δηλαδη
   το ολο αρθρακι ειναι μια φαρσα ,και απλα για προβολη της μανταμιτσας που οπως εγραψα ως λουλιτσα για κανα μπαρ το προοριζει....Αν δεν υπαρχει περιπτωση για πτηση και προοριζεται για μουσειο τι τα θελει τα αυθεντικα εξαρτηματα στο κοκ πιτ ,αρκει μια φωτογραφια για να φτιαξει απομιμησεις στους διακοπτες.
   ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ,ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙ
   Αυτο που εσυ επαινεις, το να κυνηγας ανεμομυλους εγω το θεωρω καταρα και αιτια της κακοδαιμονιας του ραγιαδισταν..... φαντασιωνομαι την οποια μπουρδα μου και ξεκιναω χωρις καν μια στοιχειωδη μελετη προοπτικης...
   τα ιδια σε πολιτικη δουλεια οικογενεια υλικα αγαθα κλπ κλπ.
   πισω απομια επιτυχια κρυβεται ή ...ολοφαρδια ή καλος σχεδιασμος. ΟΥΤΕ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕ ΠΕΡΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΕ ΤΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ... ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

  2. avatar PTK

   Ο κόσμος αλλάζει μόνο απο αυτούς που πιστεύουν οτι μπορεί να αλλάξει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει