Να σταματήσει τις απόπειρες εκφοβισμού, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τους βασανισμούς δικηγόρων οι οποίοι αναλαμβάνουν υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε σήμερα την Κίνα η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας πως τακτικές αυτές έχουν ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση χαρακτηρίζει σε έκθεσή της τα συμβάντα αυτού του είδους μέρος μιας «ανένδοτης» εκστρατείας για την καθυπόταξη των ακτιβιστών.

Οι κινεζικές αρχές «όχι μόνον αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν προστασία για τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων που προσπαθούν να παράσχουν νομικές υπηρεσίες, αλλά υποσκάπτει ενεργά το έργο τους με νομοθετικά, διοικητικά και πρακτικά μέτρα», ανέφερε έκθεση της Αμνηστίας.

«Εάν οι δικηγόροι και οι νομικοί καταστούν ανίκανοι να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν όσοι δρουν με επίσημη ιδιότητα, δεν θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

Οι αρχές, ανέφερε η οργάνωση, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι δικηγόροι είναι ανεξάρτητοι από το κράτος.

«Θέλω να τονίσω ότι η Κίνα είναι μια χώρα όπου επικρατεί κράτος δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι σε συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς για την έκθεση.

«Αυτές οι αποκαλούμενες εξαφανίσεις και οι αυθαίρετες φυλακίσεις δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.

Αυτή την εβδομάδα στην διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο υποσχέθηκε εκ νέου στους πολίτες της Κίνας δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, αν και ακτιβιστές είπαν ότι πολύ μικρή πιθανότητα υπάρχει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να απεμπολήσει τις ευρείες εξουσίες του.

Από το Φεβρουάριο, η Κίνα έχει εντείνει την καταστολή διαφωνούντων, ενδεχομένως θορυβημένη από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και ανήσυχη για το ενδεχόμενο να εμπνεύσουν διαδηλώσεις εναντίον του μονοκομματικού συστήματος.

Πάνω από 130 δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συλληφθεί η «εξαφανιστεί», χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, σύμφωνα με την Αμνηστία, η οποία σημειώνει πως από τους 204.000 δικηγόρους στην Κίνα μόλις μερικές εκατοντάδες τολμούν να αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις.