Πέντε Αυστραλές, οι οποίες καταγγέλλουν ότι απομακρύνθηκαν από πτήση της Qatar Airways από ένοπλους φρουρούς και υπεβλήθησαν σε γυμνό σωματικό έλεγχο, μπορούν πλέον να μηνύσουν την αεροπορική εταιρεία, αφού δικαστήριο ανέτρεψε την Πέμπτη προηγούμενη απόφαση που απέρριπτε την υπόθεση.
Γυναίκες σε 10 πτήσεις της Qatar Airways, ανάμεσά τους και 13 Αυστραλές, υπέστησαν επεμβατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί αν είχαν γεννήσει πρόσφατα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά τον εντοπισμό ενός νεογέννητου εγκαταλελειμμένου μωρού στο αεροδρόμιο Χαμάντ της Ντόχα, τον Οκτώβριο του 2020.
Το περιστατικό προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, οργή στην Αυστραλία και ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.
Ομάδα πέντε γυναικών από πτήση με προορισμό το Σίδνεϊ προσέφυγε το 2022 στη δικαιοσύνη κατά της Qatar Airways, της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου της Ντόχα (MATAR) και της Πολιτικής Αεροπορίας του Κατάρ.
Οι γυναίκες υπέβαλαν αγωγές με βάση τη Σύμβαση του Μόντρεαλ (που καλύπτει την ευθύνη των αερομεταφορέων), καθώς και για αμέλεια, σωματική επίθεση και παράνομη κράτηση. Ζητούν αποζημίωση για τις ψυχολογικές συνέπειες, όπως κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες, που προκλήθηκαν από την «παράνομη σωματική επαφή».
Αφού απομακρύνθηκαν από την πτήση από ένοπλες Αρχές του Κατάρ, ορισμένες γυναίκες δήλωσαν ότι υποχρεώθηκαν να βγάλουν το εσώρουχό τους και υπεβλήθησαν χωρίς συναίνεση σε γυναικολογικό έλεγχο από νοσηλεύτρια μέσα σε ασθενοφόρα στον αεροδιάδρομο.
Ο δικαστής Τζον Χάλεϊ είχε απορρίψει πέρυσι τις κατηγορίες κατά της Qatar Airways, κρίνοντας ότι δεν είχαν βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας και ότι η Πολιτική Αεροπορία του Κατάρ είχε ασυλία ως ξένο κράτος.
Την Πέμπτη, το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Αυστραλίας ανέτρεψε την απόφαση όσον αφορά την Qatar Airways, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι υπερβολικά σύνθετο για να απορριφθεί συνοπτικά.
«Το κατά πόσο οι αγωγές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης του Μόντρεαλ είναι θέμα με αρκετή πολυπλοκότητα», αναφέρεται στην απόφαση. «Δεν είναι λοιπόν κατάλληλο να κριθεί σε αυτό το στάδιο με συνοπτική διαδικασία».
Η απόφαση επιτρέπει στις γυναίκες να συνεχίσουν τη νομική τους μάχη κατά της Qatar Airways και της MATAR. Και οι δύο εταιρείες υποχρεώθηκαν να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα της έφεσης.
«Οι πελάτισσές μας υπέστησαν ένα τραυματικό περιστατικό εκείνη τη νύχτα στην Ντόχα και δικαιούνται να ακουστούν στο δικαστήριο και να αποζημιωθούν για όσα πέρασαν», δήλωσε ο δικηγόρος τους, Ντάμιαν Στουρτσέικερ, από τη δικηγορική εταιρεία Marque Lawyers. «Θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε καθώς η υπόθεση προχωρά στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο», πρόσθεσε.