Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λονδίνο έφερε στο φως έργα τέχνης που παρέμεναν κρυμμένα για 1.800 χρόνια, λύνοντας ένα «γιγάντιο αρχαιολογικό παζλ», όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από ερευνητές.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) σε δελτίο Τύπου της 17ης Ιουνίου γνωστοποίησε ότι ένας από τους ειδικούς του κατάφερε να ανασυνθέσει μια συλλογή ρωμαϊκών τοιχογραφιών από σοβά, σε μια προσπάθεια που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα απαιτητική.

Σύμφωνα με το foxnews, η συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ στο Λονδίνο και η διαδικασία αποκατάστασής της χρειάστηκε τεράστιο κόπο.

«Ο διακοσμημένος σοβάς βρέθηκε πεταμένος σε έναν μεγάλο λάκκο, θρυμματισμένος σε χιλιάδες κομμάτια», ανέφερε η ανακοίνωση του μουσείου.

«Χρειάστηκαν τρεις μήνες για τον Han Li, ανώτερο ειδικό δομικών υλικών στο MOLA, να απλώσει όλα τα θραύσματα και να ενώσει με υπομονή τα σχέδια», συμπληρώνεται.

Από πολυτελές ρωμαϊκό κτίριο στο Southwark

Οι τοιχογραφίες διακοσμούσαν ένα κτίριο υψηλού κύρους της ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή Southwark του Κεντρικού Λονδίνου, το οποίο «κατεδαφίστηκε κάποια στιγμή πριν από το 200 μ.Χ.», όπως σημειώνεται.

«Αυτές οι υπέροχες τοιχογραφίες διακοσμούσαν περίπου 20 εσωτερικούς τοίχους ενός πρώιμου ρωμαϊκού κτιρίου (43-150 μ.Χ.)», πρόσθεσε το μουσείο.

«Τώρα, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 1.800 χρόνια, αυτά τα ζωντανά έργα τέχνης μπορούν να ανασυντεθούν, ώστε να αποκαλύψουν την πλήρη δόξα τους», συμπληρώνεται.

Ένδειξη πλούτου και καλού γούστου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τοιχογραφίες είχαν σχεδιαστεί για να αναδεικνύουν τον πλούτο και το καλό γούστο του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Περιλάμβαναν «κίτρινες επιφάνειες με μαύρα διαστήματα, διακοσμημένα υπέροχα με εικόνες πουλιών, φρούτων, λουλουδιών και λύρας».

«Η εύρεση επαναλαμβανόμενων κίτρινων πάνελ όπως αυτά είναι σπάνια… Αν και τα διακοσμητικά πάνελ ήταν συνηθισμένα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, τα κίτρινα πάνελ δεν ήταν», σημείωσε το μουσείο.

«Έχουν εντοπιστεί μόνο σε ελάχιστες θέσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Το χαμένο όνομα του καλλιτέχνη

Οι ιστορικοί εντόπισαν επίσης με ενθουσιασμό τα υπολείμματα της υπογραφής του καλλιτέχνη, αν και η ταυτότητά του χάθηκε στον χρόνο.

«Η υπογραφή πλαισιώνεται από ένα tabula ansata, ένα ανάγλυφο διακοσμητικό πλαίσιο που χρησιμοποιούνταν για την υπογραφή έργων τέχνης στη ρωμαϊκή εποχή», εξηγεί η ανακοίνωση. «Περιέχει τη λατινική λέξη “FECIT”, που μεταφράζεται ως “έχει φτιάξει αυτό”».

«Δυστυχώς, το θραύσμα είναι σπασμένο στο σημείο όπου θα φαινόταν το όνομα του ζωγράφου, γεγονός που σημαίνει ότι η ταυτότητά του πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστή», αναφέρεται.

Γκράφιτι με κλαίουσα γυναίκα και το ελληνικό αλφάβητο

Όπως πολλά ευρήματα της αρχαίας Ρώμης, έτσι και η τοιχογραφία, έφερε πάνω της γκράφιτι που άφησαν οι ιδιοκτήτες ή οι επισκέπτες.

Μεταξύ αυτών βρέθηκε ένα σχέδιο που απεικονίζει μια κλαίουσα γυναίκα με χαρακτηριστικό χτένισμα της δυναστείας των Φλαβίων, αλλά και το ελληνικό αλφάβητο.

«Άλλα παραδείγματα στην Ιταλία δείχνουν ότι το αλφάβητο είχε πρακτική χρήση, όπως για λίστα, καταμέτρηση ή αναφορά», ανέφερε το μουσείο, υπογραμμίζοντας ότι είναι το μοναδικό γνωστό δείγμα του είδους του από τη ρωμαϊκή Βρετανία.

«Μοναδική στιγμή ζωής» για τον αρχαιολόγο

Ο αρχαιολόγος Han Li χαρακτήρισε την ανακάλυψη «μοναδική στιγμή ζωής».

«Ένιωσα έναν συνδυασμό ενθουσιασμού και νευρικότητας, όταν άρχισα να απλώνω τον σοβά», θυμήθηκε.

«Πολλά από τα θραύσματα ήταν πολύ εύθραυστα και κομμάτια από διαφορετικούς τοίχους είχαν αναμειχθεί όταν το κτίριο κατεδαφίστηκε, οπότε ήταν σαν να συναρμολογώ το πιο δύσκολο παζλ του κόσμου».

Ο Li πρόσθεσε ότι «ούτε καν οι άνθρωποι της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου στο Λονδίνο δεν θα είχαν δει αυτά τα έργα τέχνης», κάνοντας την ανακάλυψη ακόμα πιο ξεχωριστή.

Η διαρκής κληρονομιά της ρωμαϊκής παρουσίας στη Βρετανία

Η αποκάλυψη της ρωμαϊκής τοιχογραφίας στο Λονδίνο προσφέρει μια ζωντανή ματιά στην εποχή που οι Ρωμαίοι κυριαρχούσαν στη Βρετανία, από το 43 μ.Χ. έως το 410 μ.Χ.

Διατήρησαν την παρουσία τους στη Βρετανία για σχεδόν τέσσερις αιώνες, πριν αρχίσει η αποχώρησή τους το 410 μ.Χ. και πολλά κατάλοιπα της δύναμης και επιρροής τους συνεχίζουν να έρχονται στο φως.

Τον Μάιο, Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ασυνήθιστου οκτάπλευρου δαχτυλιδιού σε παλιό αποχετευτικό χαντάκι. Τον χειμώνα, εντοπίστηκε στη διάρκεια έργων σε αυτοκινητόδρομο στην Αγγλία ένας ρωμαϊκός τάφος γεμάτος γύψο.