Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα αρχαίες επιγραφές στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου, οι οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, βάζουν τέλος στο αιώνιο μυστήριο για το ποιος έχτισε το μνημείο πριν από 4.500 χρόνια.
Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη οι ερευνητές βρήκαν στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα άγνωστες επιγραφές που αποκαλύπτουν ότι οι Πυραμίδες δεν χτίστηκαν από 100.000 σκλάβους που εργάζονταν σε τρίμηνες βάρδιες για 20 χρόνια, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά από αμειβόμενους, εξειδικευμένους εργάτες.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ο διακεκριμένος αιγυπτιολόγος δρ Ζαχί Χαουάς και η ομάδα του εξερεύνησαν απομονωμένους θαλάμους πάνω από την «Αίθουσα του Βασιλιά» στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα και ανακάλυψαν νέες πληροφορίες για την περίοδο της κατασκευής της.
Εκτός από επιγραφές, σύμφωνα με την Daily Mail, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ακόμα τάφους ειδικευμένων εργατών νότια της Μεγάλης Πυραμίδας, με σκαλισμένες τις μορφές τους σε αγαλματίδια και 21 ιερογλυφικούς τίτλους, όπως «επιβλέπων της πλευράς της πυραμίδας» και «τεχνίτης».
Ο αιγυπτιολόγος και η ομάδα του, χρησιμοποιώντας τεχνολογία απεικόνισης, εντόπισαν άγνωστα μέχρι σήμερα σημάδια που είχαν αφήσει εργάτες από τον 13ο αιώνα π.Χ.
«Οι ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι οι κατασκευαστές δεν ήταν σκλάβοι. Αν ήταν, δεν θα είχαν ποτέ θαφτεί στη σκιά των πυραμίδων», δήλωσε ο Χαουάς κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του podcast Matt Beall Limitless.
«Οι σκλάβοι δεν θα είχαν προετοιμάσει τους τάφους τους για την αιωνιότητα, όπως έκαναν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, μέσα σε αυτούς τους τάφους», τόνισε.
Τα τελευταία ευρήματα ρίχνουν επίσης φως στον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε η πυραμίδα, αποκαλύπτοντας ότι ασβεστόλιθος από ένα λατομείο που βρισκόταν μόλις 1.000 πόδια μακριά μεταφέρθηκε στην τοποθεσία με τη χρήση μιας ράμπας από μπάζα και λάσπη, υπολείμματα της οποίας βρέθηκαν νοτιοδυτικά του μνημείου.
Ο δρ Χαουάς εργάζεται τώρα σε μια νέα αποστολή, που χρηματοδοτείται από τον Beall, η οποία θα στείλει ένα ρομπότ στη Μεγάλη Πυραμίδα, σηματοδοτώντας την πρώτη ανασκαφή της δομής στη σύγχρονη ιστορία.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη αιγυπτιακή πυραμίδα και κατασκευάστηκε από τον Φαραώ Χέοπα, ο οποίος κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου.
Είναι επίσης μία από τις τρεις που βρίσκονται στο οροπέδιο της Γκίζας, με τις άλλες δύο να περιλαμβάνουν την Πυραμίδα του Χαφρέ και την Πυραμίδα του Μενκαουρέ, καθώς και τη Μεγάλη Σφίγγα, των οποίων οι μέθοδοι κατασκευής παραμένουν άγνωστοι.