Η δημιουργία νέων συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού αλλά και η προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία ήταν ο στόχος της εκδήλωσης του γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Βύρωνα Θεολόγη, η σημερινή εκδήλωση -που περιελάμβανε ένα workshop και B2B συναντήσεις- αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 17 τουρκικά τουριστικά γραφεία και 20 ελληνικά.

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν και εκτός Κωνσταντινούπολης, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, και είναι ευχάριστο να υπάρχουν προτάσεις με ολοκληρωμένα προγράμματα για αυτούς τους προορισμούς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεολόγης.

Το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση των Ελλήνων τουριστών με προορισμό την Τουρκία κατά 18%, σύμφωνα με την ακόλουθο Ασλί Γκιούντογντου Άκσουνγκουρ, τού γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφτηκαν το ίδιο διάστημα την Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να να παρουσιάσουμε νέες τουριστικές προτάσεις και περισσότερες επιλογές στους Έλληνες τουρίστες για να γνωρίσουν και άλλους ενδιαφέροντες προορισμούς στη χώρα μας» σημείωσε η κ. Γκιούντογντου Άκσουνγκουρ.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τουρκικών Τουριστικών Γραφείων «TURSAB», βρίσκεται στη δέκατη θέση των χωρών που «τροφοδοτεί» με τουρίστες την Τουρκία. Την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία και ακολουθούν οι: Ρωσία, Αγγλία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ιράν, Ολλανδία, Γαλλία, Ιράκ.

Από την πλευρά των Τούρκων, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους βρίσκεται η Γεωργία και στην τρίτη η Βουλγαρία.

Για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Τόνισε, μάλιστα, ότι το άνοιγμα στο οποίο προχώρησε η πόλη, δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά και την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος και της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ και το Γενί Τζαμί να μετατραπούν σε μόνιμους χώρους έκθεσης ισλαμικής τέχνης.

Ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν, υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους Τούρκους για την οικία-μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο επισκέφτηκαν 100.000 Τούρκοι το 2014.