Στο άκουσμα και μόνο της λέξης Σαμαρκάνδη, έρχονται στο νου εικόνες περιπέτειας, εξερεύνησης και μακρινών μυστηρίων. Ιδρύθηκε περίπου το 700 π.Χ. και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις που κατοικούνται συνεχώς στον κόσμο, σταυροδρόμι πολιτισμών και κόμβος μάθησης και εμπορίου -ιδίως κατά την περίοδο της ακμής του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, ο οποίος περνούσε από την πόλη.

Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το διαμάντι του νοτιοανατολικού Ουζμπεκιστάν, αλλά ένα ποίημα του Βρετανού μυθιστοριογράφου και ποιητή James Elroy Flecker (1884-1915) ίσως το συνοψίζει καλύτερα: «Για τη λαχτάρα να μάθουμε αυτό που δεν πρέπει να γνωρίζουμε, παίρνουμε το Χρυσό Δρόμο για τη Σαμαρκάνδη»

Με τα ποικίλα αξιοθέατά της, συμπεριλαμβανομένων εντυπωσιακών τζαμιών και μαυσωλείων, είναι σίγουρα το στολίδι στο τρίπτυχο των ιστορικών πόλεων του Ουζμπεκιστάν, που συχνά αναφέρεται μαζί με τη Χίβα και τη Μπουχάρα, δύο άλλους βασικούς σταθμούς του Δρόμου του Μεταξιού, φημισμένους για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους.

Ιστορικά σημεία αναφοράς

Η πρώτη στάση σε κάθε διαδρομή στη Σαμαρκάνδη θα πρέπει να είναι η πλατεία Registan, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη τοποθεσία σε όλο το Ουζμπεκιστάν. Τα τρία madrassas της πλατείας -που ονομάζονται Ulugbek Madrassah, Sher Dor Madrassah και Tilla-Kari Madrassah- χτίστηκαν μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα. Αυτά τα ισλαμικά σχολεία συμπυκνώνουν απόλυτα το τι σήμαινε ο αρχαίος Δρόμος του Μεταξιού, με τα κέντρα μάθησης και εμπορίου.

Ενώ η πλατεία Registan μπορεί να είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σαμαρκάνδης, το Shah-i-Zinda είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο εντυπωσιακό της. Αυτή η νεκρόπολη διαθέτει μια συλλογή από μαυσωλεία σε μια πανδαισία από τιρκουάζ κεραμίδια, θόλους και απίστευτους εσωτερικούς χώρους, όλα από τον 14ο αιώνα.

Και έπειτα υπάρχουν οι πολλές τοποθεσίες που συνδέονται με τον Temur, έναν διάσημο ηγεμόνα του 14ου αιώνα, το όνομα του οποίου είναι πάντα παρόν στο Ουζμπεκιστάν.

Μεταξύ των πιο διάσημων είναι η τελευταία του κατοικία, το Gur-e-Amir -ή Μαυσωλείο του Αμίρ Τεμούρ- της Σαμαρκάνδης, μια γιορτή της ζωής του σε χρυσό και τυρκουάζ. Ολοκληρώθηκε το 1404 και ο Τιμούρ ενταφιάστηκε εκεί μετά το θάνατό του το 1405.

Εντωμεταξύ, ο θρύλος λέει ότι το τζαμί Bibi Khanum της Σαμαρκάνδης παραγγέλθηκε από την αγαπημένη σύζυγο του Τιμούρ προς τιμήν της επιστροφής του μετά από ένα μακρύ ταξίδι λεηλασίας. Σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Κεντρική Ασία και μπορεί να υποδεχθεί περίπου 10.000 πιστούς κάθε φορά.

Ο εγγονός του Τιμούρ, Ουλούγκ Μπεγκ, ήταν σουλτάνος, αλλά και επιστήμονας με πάθος για τα μαθηματικά και την αστρονομία και έμεινε στην ιστορία για τη δημιουργία του ομώνυμου ιστορικού Αστεροσκοπείου, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1420 σε έναν λόφο με θέα τη Σαμαρκάνδη. Σήμερα, προβάλλει τις ιστορικές μετρήσεις της πορείας του ήλιου σε διάστημα ενός έτους, που απέχουν μόνο ένα λεπτό από τις σημερινές μετρήσεις.

Στα βορειοανατολικά της πόλης βρίσκεται το Μαυσωλείο του Αγίου Δανιήλ, ενός προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης. Η ακριβής τοποθεσία των λειψάνων του αποτελεί θέμα συζήτησης, με πολλές χώρες να ισχυρίζονται ότι τα κατέχουν. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, το Μαυσωλείο του Αγίου Δανιήλ της Σαμαρκάνδης περιέχει μια συλλογή από λείψανα του προφήτη που συνεχίζει να αυξάνεται με τον χρόνο, αναγκάζοντάς τους να επεκτείνουν επανειλημμένα τη σαρκοφάγο στο σημερινό της μήκος -18 μέτρα.