Τον «επαναπροσδιορισμό» του δευτερολέπτου υπόσχεται να επιτύχει ένα νέο οπτικό, ατομικό ρολόι που ανέπτυξε επιστημονική ομάδα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως βρήκαν έναν τρόπο να μετρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το χρόνο, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους το νέο ρολόι χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατομμύρια χρόνια!

Από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα ο ορισμός των δευτερολέπτων στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων, γίνεται με τις μετρήσεις που παρέχουν τα ατομικά ρολόγια, τα οποία υπολογίζουν το χρόνο με βάση τις «ταλαντώσεις» ατόμων καισίου που εκτίθεται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.

Το νέο οπτικό, ατομικό ρολόι, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια, υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς χρησιμοποιεί το φως του λέιζερ για να προκαλέσει ανάλογη ταλάντωση σε ένα «νέφος» περίπου 10.000 ατόμων του ραδιενεργού ισοτόπου στροντίου-87.

Οι ερευνητές συνέκριναν μεταξύ τους δύο τέτοια ρολόγια και διαπίστωσαν ότι είναι πολύ σταθερά και συμφωνούν απολύτως μεταξύ τους στην μέτρηση του χρόνου. Στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό ότι ο ορισμός του δευτερολέπτου στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων θα αναθεωρηθεί με βάση τη νέα τεχνολογία.

Το νέο τύπο ρολογιού ακριβείας ανέπτυξαν ερευνητές από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον δρ. Ζερόμ Λοντεβίκ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, όπου και τα δύο ρολόγια δοκιμάστηκαν.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί, επιτρέπει την κατανομή του χρόνου σε ακόμα μικρότερα διαστήματα, συνεπώς καθιστά εφικτή την ακριβέστερη μέτρησή του. Αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην ακτίνα λέιζερ που έχει συχνότητα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν της μικροκυματικής ακτινοβολίας που συναντάμε στο παλαιότερο ατομικό ρολόι.

Η ακριβέστερη μέτρηση του χρόνου, είναι ζωτικής σημασίας για πλήθος τεχνολογιών όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και οι δορυφόροι GPS.