Τα ανθρωποειδή ρομπότ αποτελούν εδώ και καιρό βασικό θέμα των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο να μετατρέψουν αυτά τα σενάρια σε μια καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο «καυτό» πρότζεκτ της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αξία της εν λόγω βιομηχανίας, σύμφωνα με το «Markets and Markets» θα μπορούσε να είναι έως και 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028. Ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει είναι πως το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας (MIIT), δημοσίευσε πρόσφατα ένα λεπτομερές σχέδιο, στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέροντας πως θα μπορούσε να παράγει μαζικά ρομπότ από το 2025. Τονισε μάλιστα πως τα ανθρωποιεδή ρομπότα θα μπορούσαν να «αναμορφώσουν τον κόσμο» και «θα είναι τόσο «ανατρεπτικά, όπως τα smartphone».

Το Business Insider παρουσιάζει οκτώ από τα πιο προηγμένα πρωτότυπα ανθρωποειδή ρομπότ που έχουν παρουσιαστεί:

«Η μεγάλη ιδέα είναι ότι ένα ανθρωποειδές ρομπότ θα πρέπει να μπορεί να χωράει σε όλα τα μέρη που μπορεί να χωρέσει ένας άνθρωπος και να χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι», δήλωσε στο Business Insider ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apptronik, Jeff Cardenas, της εταιρείας που έχει δημιουργήσει το Apollo. «Αυτό θα τους επιτρέπει να ενσωματωθούν σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος για εμάς αντί να χρειάζεται να τροποποιήσουμε τον κόσμο για τα ρομπότ».

«Δημιουργήθηκε από ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας που ονομάζεται ανθρωποκεντρικό εργαστήριο ρομποτικής», σημείωσε ο Cardenas και πρόσθεσε: «Πολλές εργασίες στο εργαστήριο κορυφώθηκαν με τη συνεργασία της NASA για την ανάπτυξη ενός ρομπότ που ονομάζεται Valkyrie».

Το Valkyrie της NASA (* κεντρική φωτογραφία από τη αμερικανική διαστημική υπηρεσία) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε «δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες» στο διάστημα, όπως για παράδειγμα στη Σελήνη. Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα ανθρωποειδή στον κόσμο.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό ανθρωποειδές ρομπότ είναι το Ameca, το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει με τη χρήση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης GPT της OpenAI. Σε βίντεο που αναρτηθεί στο Youtube από την Engineered Arts, το Ameca εμφανίζεται να εκπαιδεύεται για διάφορα σενάρια που τη βοηθούν να μάθει τον κόσμο.

Στη λίστα με τα κορυφαία ανθρωποειδή ρομπότ την τρέχουσα περίοδο είναι το Digit της Agility Robotics. «Έχει σχεδιαστεί για να πηγαίνει εκεί που πηγαίνουν οι άνθρωποι και να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες με ασφάλεια σε χώρους σχεδιασμένους για ανθρώπους», ανέφερε ο Damion Shelton της Agility Robotics και πρόσθεσε: «Λόγω της ανθρώπινης μορφής του Digit, θα μπορούσαμε να το δούμε μια μέρα να είναι σε θέση να εκτελεί εργασίες που είναι πιο ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες των καταναλωτών ή των οικιακών αναγκών. Αλλά για αυτό υπάρχει ακόμη δρόμος».

Η Dictador, πέρυσι, διόρισε ένα ανθρωποειδές ρομπότ ως διευθύνοντα σύμβουλό. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τη βοήθεια στον εντοπισμό πιθανών πελατών και την επιλογή καλλιτεχνών για να σχεδιάσουν μπουκάλια για τον παραγωγό ρούμι. «Η Mika είναι συνδεδεμένη με 12 μοντέλα AI ταυτόχρονα (συμπεριλαμβανομένου του GPT και ενός αποκλειστικού μοντέλου AI Dictador) και ο λόγος της δημιουργείται με συλλογή δεδομένων από όλα ή τα περισσότερα από αυτά τα μοντέλα», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Business Insider.

Από το «χορό» δεν θα μπορούσε να λείπει ο Έλον Μασκ. Η Tesla παρουσίασε το δικό της ρομπότ. Σύμφωνα με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας, η εταιρεία θα μπορεί να δέχεται παραγγελίες για το ανθρωποειδές ρομπότ της σε τρία έως πέντε χρόνια. «Το Optimus, πριν από ένα χρόνο, μόλις και μετά βίας μπορούσε να περπατήσει και τώρα μπορεί να κάνει γιόγκα. Έτσι, σε λίγα χρόνια από τώρα, πιθανότατα θα μπορεί να κάνει μπαλέτο», δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Η Sophia δημιουργήθηκε από τη Hanson Robotics σε μια ομάδα με επικεφαλής τον προγραμματιστή και διευθύνοντα σύμβουλο της τεχνητής νοημοσύνης David Hanson. Το ρομπότ μίλησε στο Future Investment Initiative , που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ το 2017. Έχει επίσης εμφανιστεί στο The Tonight Show και σε πολυάριθμα συνέδρια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής «AI For Good». Η εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ έχει κατασκευάσει και πολλά άλλα ανθρωποειδή ρομπότ

Η Boston Dynamics, η οποία είναι ήδη γνωστή για τη δημιουργία σκύλων ρομπότ, κατασκευάζει επίσης και ανθρωποειδή ρομπότ. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Levatas συνεργάστηκε με τη Boston Dynamics για να ενσωματώσει το ChatGPT της OpenAI και τα ανθρωποειδή ρομπότ της, που ονομάζονται Atlas, μπορούν να κινηθούν γρήγορα και να πηδήξουν πάνω από εμπόδια, όπως φαίνεται σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπό της.