Η δεκαετία του 80’ ήταν ιδιαιτέρως ξεχωριστή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς σε αυτήν μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή των φιλάθλων η επαγγελματική του μορφή (ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 1979), ενώ ήταν και η μοναδική από καταβολής της διοργάνωσης που καταγράφηκαν πέντε διαφορετικοί πρωταθλητές. Εκτός από τον Ολυμπιακό, που πήρε τα πρώτα τέσσερα σερί (1980-83) και αυτό του 1987, τον Παναθηναϊκό με τις κατακτήσεις του 1984 και του 1986, την ΑΕΚ με τον τίτλο του 1989, τη μοναδική περίπτωση της Λάρισας το 1988, ήταν και ο ΠΑΟΚ που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ελλάδας, με τον τίτλο του 1985.

Η σεζόν 1984-85 ήταν ξεχωριστή για τον «δικέφαλο» του Βορρά, καθώς ξεκίνησε ως ένα από τα αουτσάιντερ, αλλά μετά την εντυπωσιακή εκκίνησή του στο πρωτάθλημα και μένοντας για 12 αγωνιστικές αήττητος (έχασε για πρώτη φορά στις 6 Ιανουαρίου 1985, με 3-1 στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ), στην Τούμπα άρχισαν να κάνουν όνειρα για επιστροφή στον «θρόνο», έπειτα από την παρθενική κατάκτησή του την αγωνιστική περίοδο 1975-΄76. Τελικά, το όνειρο έγινε πραγματικότητα, με την ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ να κατακτά τον τίτλο στη Νέα Σμύρνη, σε ένα πανηγυρικό σκηνικό στις 9 Ιουνίου 1985.

Η νίκη επί του προηγούμενου πρωταθλητή, Παναθηναϊκού, στις 20 Ιανουαρίου 1985, θεωρήθηκε από πολλούς σημάδι τίτλου για τον διψασμένο ΠΑΟΚ, παρότι ακολούθησαν δύο εκτός έδρας ήττες από δύο παραδοσιακά μεγάλους του αντιπάλους. Τον Άρη (3-0) και τον Ολυμπιακό (2-1). Αυτά τα ματς έδειξαν ότι μόνο εύκολη δεν θα ήταν η πορεία προς το πρωτάθλημα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελική βαθμολογία: ΠΑΟΚ 46, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ 43, Ολυμπιακός 42 και Ηρακλής 41. Τεράστιος ανταγωνισμός, με τέσσερις μεγάλους αντιπάλους στην κούρσα.

d7436vb0

Το τρέχον πρωτάθλημα μοιάζει κάπως με εκείνο, καθώς δύο από τους τέσσερις εκείνους διεκδικητές του τίτλου, είναι και τώρα στο… κόλπο. Στον ΠΑΟΚ πιστεύουν ξανά στην επιστροφή στον «θρόνο», με τα δύο ντέρμπι κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ να είναι στην απόλυτη μέχρι σήμερα έδρα του, την Τούμπα των πολλών αγωνιστικών τιμωρίας, που αποδεικνύεται η πιο σκληρή έδρα της Super League (όχι ότι δεν ήταν παραδοσιακά, βεβαίως…). Τα 33 χρόνια χωρίς πρωταθληματικό τίτλο μοιάζουν πολλά στη Θεσσαλονίκη και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ίσως πλέον ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.

Τέσσερις άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, εξηγούν στο newsbeast.gr τους λόγους που οι «ασπρόμαυροι» έχουν κάνει τόσα πολλά χρόνια να δουν πρωτάθλημα, αναφέρονται στην αισιοδοξία τους ότι αυτός θα… ανηφορίσει ξανά στη Θεσσαλονίκη, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια «σίγουρα» -όπως μας είπαν- ενώ αναφέρθηκαν και στο περίφημο κατεστημένο των Αθηνών. Ο λόγος για τους Γιώργο Κούδα, Γιάννη Γούναρη, Χρήστο Δημόπουλο και Νίκο Καραγεωργίου.

Κούδας: Έλειπαν όλα αυτά που χρειάζονται για να διεκδικήσεις τίτλο

11552

Η πλέον εμβληματική μορφή του ΠΑΟΚ, ο άνθρωπος που οδήγησε τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης στον πρώτο του πρωταθληματικό τίτλο, το 1976 με τα 14 γκολ του σε 26 παιχνίδια, μαζί με τους Ιωσηφίδη, Σαράφη, Αναστασιάδη, Τερζανίδη, Γούναρη, Γκουερίνο, Κερμανίδη, Φορτούλα και τους υπόλοιπους, είναι ο Γιώργος Κούδας. Οι 504 αγώνες και τα 134 γκολ με τον δικέφαλο, μιλούν από μόνα τους.

Ο «Μεγαλέξανδρος», λοιπόν, είναι από τους πλέον αρμόδιους να αναφερθούν στους λόγους που οι «ασπρόμαυροι» έχουν 32 χρόνια να φτάσουν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. «Σίγουρα, η βασική αιτία που ο ΠΑΟΚ δεν πήρε πρωτάθλημα σε αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι επειδή έχουν γίνει λάθη. Πέρασαν κάποιες εποχές, που η ΠΑΕ ήταν σε πολύ δύσκολη φάση, δεν είχε την οικονομική επιφάνεια, δεν είχε σωστό προγραμματισμό, έλειπαν όλα αυτά που χρειάζονται για να διεκδικήσεις έναν τίτλο», εξηγεί.

Παρόλα αυτά, εκφράζει την αισιοδοξία του πως «τώρα, τα τελευταία χρόνια, που βρίσκεται επικεφαλής διοίκησης ο κύριος Σαββίδης, αυτό γίνεται προσπάθεια να αλλάξει, παρά τα όποια λάθη γίνονται. Ήδη μπήκε σε έναν καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι μπορεί πλέον να διεκδικήσει τον τίτλο».

Βεβαίως, σημειώνει ότι «μια ομάδα δεν κτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη». Χρειάζεται χρόνο «για να μπορείς να λες ότι δημιούργησες ένα ανταγωνιστικό σύνολο, με το οποίο μπορείς να “χτυπήσεις” αυτούς που μέχρι σήμερα ήταν σε καλύτερη μοίρα από σένα».

Για το κατεστημένο της Αθήνας και αν έπαιξε κάποιον ρόλο σε αυτό, λέει: «Στο θέμα αυτό έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις. Φέτος, πιστεύω ότι βλέπουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζω να έχει συνέχεια. Οποιαδήποτε ομάδα, όχι μόνο η δική μας, να αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους».

Γούναρης: Δεν ήταν ικανός από αγωνιστική και διοικητική άποψη

340068

Ένας από τους πρωταγωνιστές της πορείας προς τον «θρόνο» τη σεζόν 1975-76, είναι και ο Γιάννης Γούναρης. Με 375 εμφανίσεις στα ασπρόμαυρα (τρίτος σε συμμετοχές μετά τους Κούδα και Ιωσηφίδη). Επίσης, έχει περάσει και από τον πάγκο της ομάδας, έστω και για λίγο, οπότε ξέρει όσο λίγοι τον σύλλογο.,

«Δεν μπόρεσε να πάρει το πρωτάθλημα, γιατί δεν ήταν ικανός από κάθε άποψη και αγωνιστική και διοικητική. Κάθε ομάδα αποτελείται από τρία κομμάτια: διοίκηση, παίκτες, προπονητή», επισημαίνει αρχικά.

Για να προσθέσει: «Ο ΠΑΟΚ είχε οικονομικά προβλήματα. Στην Ελλάδα πολλές ομάδες είχαν και έχουν αντίστοιχα θέματα. Παίζει σημαντικότατο ρόλο, έτσι όπως εξελίχθηκε το σύγχρονο ποδόσφαιρο, το οικονομικό σκέλος. Τεράστιοι σύλλογοι καταποντίστηκαν και χάθηκαν για οικονομικούς λόγους. Ο ΠΑΟΚ, με τον Σαββίδη έχει μια μεγάλη οικονομική στήριξη και βοήθεια. Και αυτό φαίνεται. Αν δείτε τους γείτονές του, τον Άρη και τον Ηρακλή, δεν είναι και παρακατιανές ομάδες, για να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Βρίσκονται εκεί για οικονομικούς λόγους».

Σχετικά με το κατεστημένο της Αθήνας και εάν έπαιξε κάποιο ρόλο, απαντάει: «Για μένα αυτά είναι δικαιολογίες στην αποτυχία σου. Δεν υπάρχει κανένα κατεστημένο. Τα κατεστημένα καταστρέφονται και δημιουργούνται από τις υπάρχουσες συνθήκες. Έχεις διοίκηση που σε στηρίζει οικονομικά, φέρνεις τον καλύτερο προπονητή, παίρνεις πρωταθλήματα και Κύπελλα, περνάς και στην Ευρώπη, σε φάσεις με τις καλύτερες ομάδες της. Εάν γίνεται δουλειά σε καθημερινή βάση και πληρώνονται αναλόγως οι παίκτες και οι προπονητές, τότε δεν σε σταματάει κανείς. Αυτό που βλέπουμε και στην Ευρώπη, δηλαδή».

Δημόπουλος: Γίνονταν κακές επιλογές παικτών

996159

Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της τελευταίας επιτυχίας του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, είναι χωρίς αμφιβολία ο Χρήστος Δημόπουλος. Ο «Φονιάς» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν αυτός που με τα 12 γκολ του σε 28 αγώνες, σήκωσε κατά κύριο λόγο το επιθετικό βάρος του πρωταθλήματος 1985-86.

Για τον ίδιο, βασικό ρόλο που ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- να σπάσει την… κατάρα, είναι ότι «μπορεί να διαθέτεις πολλά λεφτά και να μην έχεις κάποιους ανθρώπους δίπλα σου, που να ξέρουν το ποδόσφαιρο και διαφορετικά. Υπήρχε και το ζήτημα της δύναμης των διοικήσεων και τι δυνατότητες είχε αυτή να φέρει παίκτες, αλλά κυρίως αυτό οφείλεται στις κακές επιλογές ποδοσφαιριστών».

Για τον ίδιο είναι δύσκολο ο ΠΑΟΚ, ή η ΑΕΚ να πάρουν αυτήν τη σεζόν τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό. «Πιστεύω ότι θα παλέψουν, αλλά ένα προβάδισμα το έχει ο Ολυμπιακός. Και οι δύο μπορούσαν να το κάνουν πιο εύκολα, όταν ήταν αρκετά μπροστά βαθμολογικά». Παρόλα αυτά, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου «μπορεί και φέτος να το πάρει».

Σίγουρα, όμως, κατά τον Χρήστο Δημόπουλο, αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα. «Μπήκε ένας άνθρωπος στον ΠΑΟΚ, όπως ο Σαββίδης, με πολλά λεφτά. Ναι, μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι να φτιάξει μια καλή ομάδα. Εάν δεν το πάρει και τώρα (εννοώντας το εγγύς μέλλον), πότε θα το πάρει;».

Σχετικά με το τι θεωρεί ότι έφταιξε τα προηγούμενα -αρκετά παλαιότερα χρόνια- απαντάει: «Δεν υπάρχει κατεστημένο της Αθήνας. Δεν υπάρχουν κακές διοικήσεις. Ήταν κακές επιλογές παικτών, που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ. Ήταν κάποιοι που ήλθαν, είδαν και απήλθαν. Φέτος κάτι πάει να αλλάξει».

Και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ο Μπατατούδης το πολέμησε, αλλά ήταν διαφορετικά τα πράγματα τότε. Ήταν άλλες ομάδες η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που είχαν διοικήσεις δέκα φορές σαν αυτή του Μπατατούδη».

Καραγεωργίου: Πρωταθλήματα που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες

779812

Ένας άλλος άνθρωπος που υπηρέτησε από δύο πόστα τον ΠΑΟΚ, αυτό του ποδοσφαιριστή με 125 εμφανίσεις, αλλά και του προπονητή, έστω για μικρό διάστημα, είναι ο Νίκος Καραγεωργίου. Ο Καβαλιώτης τεχνικός, αναφέρει σχετικά με την εποχή που εκείνος φόρεσε τα ασπρόμαυρα, τις σεζόν 1986-91: «Όταν ήμουν παίκτης του ΠΑΟΚ, είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε κάποια πρωταθλήματα, αλλά ίσως επειδή βρήκαμε αντίπαλό μας κάποιον καλό Παναθηναϊκό ή μια καλή ΑΕΚ, τα κατάφεραν αυτοί να πάρουν τον τίτλο, για έναν ή λίγους βαθμούς πάνω από εμάς. Γι’ αυτό ίσως να χάθηκαν κάποια πρωταθλήματα στη λεπτομέρεια, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα. Ένα αποτέλεσμα, ένα ζήτημα τύχης, ένα πέναλτι ίσως να καθόρισε ένα πρωτάθλημα…», αναφέρει.

Βεβαίως, δεν ξεχνάει πως «υπήρχαν φυσικά και οι εποχές που ήταν πολύ κακός, που δεν μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο. Δεν είχε έναν ηγέτη στη διοίκηση, ο οποίος να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και να κάνει μεταγραφές, με παίκτες που μπορούν να πάρουν το πρωτάθλημα».

Όμως, σύμφωνα με τον Νίκο Καραγεωργίου, «τώρα έχει έναν άνθρωπο με οικονομική δύναμη, με τον οποίον ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα. Δεν λέω ότι θα το πάρει φέτος, αλλά έχει τη δυνατότητα να πάρει πρωταθλήματα και πιστεύω ότι θα το κάνει. Είμαι σίγουρος. Πότε και πόσα θα πάρει, δεν το ξέρω, δεν είμαι μάντης».

Για τον σχεδιασμό, για τον οποίον γίνεται πολύς λόγος, απαντάει: «Τώρα ο ΠΑΟΚ έχει μια καλή ομάδα, κερδίζει, ιδιαίτερα αυτήν τη σεζόν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Το φετινό ξεκίνημα είχε προβλήματα, έγινε αλλαγή προπονητή, αλλά πλέον δείχνει μια σταθερότητα και ανεβαίνει σταθερά. Δειλά – δειλά αρχίζουν να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης και ότι θα κάνει καλά πράγματα».

Τέλος, όσον αφορά το κατεστημένο της Αθήνας, είπε: «Αυτό το θέμα της Αθήνας, πρέπει να το σταματήσουμε. Αν θες να πάρεις ένα πρωτάθλημα, κάνεις μια καλή ομάδα και το παίρνεις, ή τουλάχιστον το διεκδικείς. Δεν πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι “δεν πήρα το πρωτάθλημα, επειδή πιθανώς έπαιξε ρόλο η Αθήνα ή τα κέντρα αποφάσεων”. Αυτές είναι σκέψεις που πρέπει να κλειστούν στο χρονοντούλαπο και να πάμε για καινούρια πράγματα».

* Διευκρινίζεται ότι η επικοινωνία με τους κ. Κούδα, Δημόπουλο και Καραγεωργίου έγινε μετά τα μεσοβδόμαδα παιχνίδια Κυπέλλου τόσο του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο όσο και αυτό μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, ενώ με τον κ. Γούναρη την επόμενη ημέρα.