Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ, Στέλιο Γιαννακόπουλο είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την έκθεση της FIFPro η οποία περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο περί βίας και στημένων αγώνων και φυσικά τα οικονομικά προβλήματα και το ζήτημα της ασφάλισης που απασχολούν τους ποδοσφαιριστές.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινούν και πάλι τα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ Εθνικής!

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκτός του υπουργού και του προέδρου του ΠΣΑΠ, συμμετείχαν και οι Κώστας Πούλιος (γενικός γραμματέας του Συνδέσμου) και Μαρία Τσιγώνη (μέλος ΔΣ της FIFPro).

Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έγιναν, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ανέφεραν πως η χρηματοδότηση της Ένωσης Β’-Γ’ Εθνικής από τον ΟΠΑΠ, έχει «παγώσει» επειδή κάποιες ΠΑΕ δεν έχουν υπογράψει τις ρήτρες βίας στις σχετικές συμβάσεις. Ωστόσο, από την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής διέψευδαν αυτό το σενάριο, λέγοντας πως οι ομάδες δεν έχουν πάρει καν στα χέρια τους τις συμβάσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, πιθανότατα την Τρίτη 14/2 θα λυθεί το θέμα με την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΠΣΑΠ. Συνεπώς την Τετάρτη, τόσο ο Σύνδεσμος όσο και η Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής, αναμένεται να ανακοινώσουν το τέλος της αποχής και οι αγώνες του επόμενου Σαββατοκύριακου να οριστούν κανονικά.

Όσον αφορά τη συνάντηση, μετά το τέλος της οι κ.κ. Γερουλάνος και Γιαννακόπουλος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ τα στοιχεία της FIFPro είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με αυτά ενδεχομένως ένας στους τρεις ποδοσφαιριστές έχουν δεχθεί προσπάθειες επηρεασμού. Επίσης έχουμε καταγγελίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αθλητών, για προβλήματα στις αμοιβές. Τι σκέφτεστε να κάνετε για όλα αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα;

Γερουλάνος:
Όλοι γνωρίζαμε τα προβλήματα που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό που κάνει όμως αυτή η αναφορά είναι ότι δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο ευάλωτοι είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές σε αυτά τα φαινόμενα. Πόσο δηλαδή χρησιμοποιούνται οι Έλληνες παίκτες για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ανθρώπων που μπορεί να τους εκβιάσουν με τους μισθούς τους ή με τα μπόνους τους ή με τον τρόπο με τον οποίο προπονούνται. Η Πολιτεία με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή δείχνει ότι λαμβάνει αυτά τα φαινόμενα υπόψη, ότι παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται έτσι ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που βλέπουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή τη βία, τη διαφορά, το ντόπινγκ, αλλά έτσι ώστε να προστατεύσει τους Έλληνες παίκτες και τους Έλληνες αθλητές από αυτά τα φαινόμενα.

Δημοσιογράφος:
Θα θέλατε να μας δώσετε για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ένα-δύο χειροπιαστά παραδείγματα για το θέμα της βίας, τι θα γίνει, πως θα το αντιμετωπίσετε;

Γερουλάνος:
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια μεγάλη πλειοψηφία αθλητών στο χώρο του ποδοσφαίρου έχουν αντιμετωπίσει θέματα βίας. Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα αντιμετωπίζει η Πολιτεία το θέμα της βίας έχει αλλάξει ριζικά γιατί η βία δεν είναι πλέον αυτό που ήταν παλιά. Εδώ μιλάμε για οργανωμένη βία, μιλάμε για βία με θύματα και αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι ποινές που θα επιβάλλουμε θα είναι αντάξιες των παραπτωμάτων που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με το νόμο τον οποίο περνάμε αυτό που διασφαλίζουμε είναι ότι κάποιος που εμπλέκεται σε ένα τέτοιο φαινόμενο μια φορά, τη δεύτερη ή την τρίτη φορά που θα εμπλακεί δεν θα έχει τη μεταχείριση που είχε στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος:
Σε ότι αφορά τα πρωταθλήματα της Football League 1 και 2 που έχουν σταματήσει πως θα το αντιμετωπίσετε;

Γερουλάνος:
Εκεί υπάρχουν θέματα χρηματοδότησης. Είναι ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον κ. Γιαννακόπουλο. Είναι ένα θέμα που γνωρίζετε ότι το βλέπουμε θετικά, παραμένει να υπογραφούν κάποιες τελευταίες ρήτρες βίας από τις ομάδες έτσι ώστε αυτά τα κονδύλια, σταδιακά και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να αρχίσουν να απελευθερώνονται.

Δημοσιογράφος:
Κύριε Γιαννακόπουλε μιλήστε μας για τη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Γερουλάνο.

Γιαννακόπουλος: Βασικά ήταν μεγάλη τιμή μας που συναντηθήκαμε με τον κ. Υπουργό, που μας δέχθηκε στο γραφείο του. Συζητήσαμε πάνω απ’ όλα για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γενικά για το βιβλίο, το «Black Book» που βγήκε από τη FIFPro όπου δυστυχώς κατέχουμε την πρώτη θέση στη διαφθορά και γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρό περνά δύσκολες στιγμές. Από κει και πέρα, ασχοληθήκαμε και συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει με τη Β’ και την Γ’ Εθνική και για τους ποδοσφαιριστές που έχουν ανακοινώσει μέσω του ΠΣΑΠ την αποχή τους από τις αθλητικές ημέρες, από τα παιχνίδια δηλαδή. Υπάρχει καλή διάθεση, φυσικά και από την Πολιτεία και από τον κ. Yπουργό να μας βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε να υπογραφούν οι ρήτρες βίας από τις ομάδες που δεν έχουν υπογράψει ακόμα, ώστε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το ποσό προς την ασφαλιστική εταιρεία να πληρωθεί και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ Εθνικής.

Από κει και πέρα συζητήσαμε και για την περίπτωση των ομάδων του Άρεως και των Ιωαννίνων, για τις δυο περιπτώσεις που οφείλονται χρήματα σε ποδοσφαιριστές από το άρθρο 44. Υπολείπονται ακόμα κάποια χρήματα που πρέπει να πάρουν οι αθλητές. Η διάθεση της Πολιτείας είναι να μας βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Τέλος, συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό κι άλλα θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και γενικά η όλη διάθεση και το όλο κλίμα ήταν πάρα πολύ καλά. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι όλα θα έχουν ένα αίσιο τέλος και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος:
Εσείς σαν Πρόεδρος του ΠΣΑΠ και σαν Στέλιος Γιαννακόπουλος, πείτε μας δύο πράγματα που θα θέλατε να γίνουν άμεσα για να λυθούν αυτά τα θέματα, ποια θα ήταν αυτά;

Γιαννακόπουλος:
Άμεσα, σίγουρα είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε με τη διαφθορά σαν ελληνικό ποδόσφαιρο που θα πρέπει οι τιμωρίες να είναι πάρα πολύ αυστηρές και οι ποινές γενικά σε όσους υποκινούν τη βία, σε όσους διαπράττουν τη βία όπως συμβαίνει άλλωστε στο εξωτερικό. Ήμουν τυχερός επειδή έπαιξα έξω και τα είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Και φυσικά να μπορέσουν οι συνθήκες να βελτιωθούν στη Β’ και Γ’ Εθνική Κατηγορία που τα πρωταθλήματα έχουν σταματήσει λόγω της μη ασφάλισης των ποδοσφαιριστών και των προστατευόμενων μελών τους, έτσι ώστε να έχουν τα παιδία τη στοιχειώδη ασφάλιση που πρέπει να έχουν για να παίζουν ποδόσφαιρο.

Πηγή: sport-fm.gr