Καυτή χρονιά για την δικαιοσύνη είναι το 2015 καθώς καλείται να αποφασίσει για την τύχη πρωταγωνιστών σε πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και τώρα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Στις δικαστικές αίθουσες θα φιλοξενηθούν μεγάλες δίκες και όπως είναι φυσικό τα φώτα στρέφονται σε αυτή της Χρυσής Αυγής, όπου θα κληθούν να λογοδοτήσουν για κακουργήματα – εκτός απροόπτου – ο αρχηγός του κόμματος και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα.

Παράλληλα, είκοσι τρία χρόνια μετά το «σκάνδαλο Κοσκωτά», θα ανοίξει τις πύλες του και το Ειδικό Δικαστήριο για να καθίσει στο εδώλιο ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ας δούμε αναλυτικά μερικές από τις σημαντικότερες δίκες που αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στο 2015.

Χρυσή Αυγή

Θέμα ημερών θεωρείται η έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στην περίπτωση που οι δικαστές ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο εισαγγελέας Ις. Ντογιάκος με την πρόταση του θα καθίσουν στο εδώλιο 70 από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει την Άνοιξη και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά στα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δικαστικά χρονικά θα καθίσει στο εδώλιο σύσσωμη η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος κατηγορούμενη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Λίστα Λανκάρντ

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα καθίσει στις 25 Φεβρουαρίου στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο θα συνεδριάσει και πάλι, μετά από 23 χρόνια.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας για την περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Μέσα στο 2015 είναι πιθανό να εκδικαστεί και το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη. Ήδη, ο εισαγγελέας εφετών έχει προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή του κ. Καπελέρη και την παραπομπή του Ι. Διώτη για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Υπόθεση Siemens

Μετά από δικαστική έρευνα εννέα ετών η πολύκροτη υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αναμένεται να… φτάσει στη δικαστική αίθουσα.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση καθώς ήδη ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρής έχει προτείνει την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 64 κατηγορουμένων.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που φέρονται με τις ενέργειες τους να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο 69 εκατομμύρια ευρώ είναι υπάλληλοι του ΟΤΕ, χρηματιστές, τραπεζίτες, στελέχη της εταιρείας αλλά και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Θεόδωρος Τσουκάτος και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης , η δίκη του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει μετά τον διαχωρισμό αυτού του σκέλους της δικογραφίας.

Μονή Βατοπεδίου

Οι «ιερές ανταλλαγές» της Μονής Βατοπεδίου θα …καθίσουν στο εδώλιο εντός του 2015. Πρόσφατα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκηθεί κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος ανάβοντας το πράσινο φως για να δικαστούν συνολικά 14 άτομα. Μεταξύ των κατηγορουμένων ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσιος και ο Δημήτριος Πελέκης.

ENERGA – Hellas Power

Στις 16 Ιανουαρίου ανοίγει η αυλαία της δίκης των υπευθύνων της ENERGA και της Hellas Power. Στο εδώλιο θα καθίσουν 19 άτομα, κατηγορούμενα για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα φέρονται να εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ το «χαράτσι», χωρίς, όμως, στη συνέχεια να το αποδίδουν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα η ζημία να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, τα ποσά που, σύμφωνα με την κατηγορία, δεν απέδωσαν στο Δημόσιο φέρονται να προωθήθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Proton Bank

Στις 23 Μαρτίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 34 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από την Proton Bank, επί διοίκησης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο επιχειρηματίας που ήδη δικάζεται για ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, κατηγορείται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο κ. Λαυρεντιάδης με τη συνδρομή και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, ως πρόεδρος του ΔΣ της Proton Bank, έδινε δάνεια τα οποία κατέληγαν σε εταιρίες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Μια ακόμη υπόθεση επισφαλών δανείων, αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης. Τη δικογραφία μελετά ο αρμόδιος εισαγγελέας προκειμένου να προτείνει για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα.

Στην περίπτωση που η εισαγγελική πρόταση είναι παραπεμπτική και υιοθετηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2015.