«Εμείς είμαστε επαναστάτες. Δεν είμαστε τρομοκράτες και λαθρέμποροι και στρεφόμαστε μόνο κατά του τουρκικού κράτους. Είμαστε ευγνώμονες για τον ελληνικό λαό που μας έχει αγκαλιάσει. Δεν κάνουμε παράνομες πράξεις στην Ελλάδα. Ακόμη και με περίστροφο να με απειλήσει κάποιος Έλληνας, εμείς δεν θα του κάνουμε κακό».

Πρόκειται για απόσπασμα από την απολογία ενός 55χρονου Τούρκου που κατηγορείται ως μέλος της ένοπλης οργάνωσης DHCPC, ο οποίος συνελήφθη πριν από περίπου ημέρες στο ταχύπλοο «Έμμα» ανοικτά της Χίου μεταφέροντας βαρύ οπλισμό. Ο 55χρονος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Βήματος που δημοσιεύει απόσπασμα της απολογίας του, θεωρείται ύποπτος από τις τουρκικές Αρχές για επίθεση με χειροβομβίδες -τον προηγούμενο Μάρτιο- στο κτήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα.

Στο κείμενο της απολογίας του, ο 55χρονος Τούρκος σημειώνει: «Δεν είμαι Τούρκος αλλά είμαι από την Τουρκία. Είχα συλληφθεί το 2004 γιατί πρωτοστατούσα σε πορείες. Η δίκη έγινε το 2010 και καταδικάστηκα σε τέσσερα χρόνια φυλακή αλλά έφυγα από την Τουρκία και ήλθα στην Ελλάδα. Έχω γυναίκα στην Τουρκία. Έχω γυναίκα και παιδιά. Όμως δεν θα σας μιλήσω για το σκάφος και τα όπλα»…

Ο άλλος Τούρκος -33 χρονών- που συνελήφθη για την ίδια υπόθεση, ανέφερε στην απολογία του «στην Τουρκία είμαι ένας επαναστάτης, όχι ένας τρομοκράτης. Με τον λαό της Ελλάδας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτός μας αγκάλιασε αλλά το κράτος μάς έδειξε κόκκινη κάρτα. Σε έναν λαό που μας συμπόνεσε δεν του κάνουμε κακό. Όταν έκανα την αίτηση πολιτικού ασύλου στα Άδανα με έδιωξαν από εκεί για πολιτικούς λόγους. Συνελήφθην δύο φορές και έκανα φυλακή πέντε χρόνια. Και η μητέρα μου είχε συλληφθεί επίσης και αφέθηκε ελεύθερη. Ο αδελφός μου είναι επαναστάτης και έχει καταδικαστεί επίσης. Η γυναίκα μου είναι στην Ανδριανούπολη. Έχω προβλήματα με την Τουρκία και δεν μπορώ να πάω εκεί. Εγώ σαν επαναστάτης δέχομαι μόνο την επαναστατική φιλοσοφία. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θέλω να μείνω ελεύθερος».

Οι Έλληνες εμπλεκόμενοι υποστήριξαν ότι είχαν μεταβεί στη Χίο προκειμένου να ανοίξουν… κεμπάπ, ενώ άλλοι μίλησαν για «μια απλή περίπτωση μεταφοράς λαθρομεταναστών για βιοποριστικούς λόγους».

Ο δικηγόρος, Παύλος Σαράκης, που εκπροσωπεί νομικά έναν Τούρκο που φέρεται να έχει μεσολαβήσει στο συγκεκριμένο ταξίδι των Τούρκων υπόπτων, σημειώνει «η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να επιδείξει νηφαλιότητα, να επικεντρωθεί στο υλικό της δικογραφίας και να απορρίψει εικασίες και σκοπιμότητες. Οφείλει να εξετάσει τον ρόλο καθενός»…