«Ποτέ δεν είχα μιλήσει για μικρό και ευέλικτο σχήμα», δήλωνε με έμφαση σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όπως φαίνεται όχι απλά είχε ήδη αποφασίσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης αλλά είχε ετοιμάσει και τον προγραμματισμό του επόμενου εξαμήνου έτσι ώστε να υλοποιηθούν αρκετές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά απευθυνόμενος στους πολίτες.

Και αυτό τον προγραμματισμό θα τον δουν οι υπουργοί του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει αύριο Τετάρτη μέσα σε ένα μπλε φάκελο που θα βρουν να τους περιμένει στην θέση τους. Η κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είναι από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα. Έτσι δηλαδή όπως την είχε οραματιστεί ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας.

Μια κυβέρνηση, όπως τόνιζαν πηγές από το Μαξίμου, σκληρής δουλειάς και όχι εσωτερικών ισορροπιών, η οποία καλείται να υλοποιήσει τους μεγάλους μεταρρυθμιστικούς στόχους και τα μέλη της έχουν την εντολή χωρίς να διστάσουν να συγκρουστούν με παθογένειες δεκαετιών.

Η ταυτότητα

Εκτός από το περίφημο rotation και κατ’ επέκταση την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα των περισσότερων στελεχών που ήταν και την προηγούμενη 4ετια σε αυτό, το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει: 6 περισσότερες γυναίκες, εξωκοινοβουλευτικούς, πρόσωπα από τον χώρο της κεντροαριστεράς από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση της πρώτης 4ετιας του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείτο από 51 μέλη μεταξύ των οποίων υπήρχαν και 21 εξωκοινοβουλευτικοί.

Η τωρινή κυβέρνηση η οποία θα ορκιστεί στις 13.00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελείται από 63 μέλη εκ των οποίων τα 15 είναι γυναίκες – τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Το προηγούμενο υπουργικό σχήμα αποτελείτο από 9 γυναίκες – 3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί. Από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου οι 23 αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ως υφυπουργοί ή υπουργοί.

Με έντονο στίγμα από την κεντροαριστερά

Από τους εξωκοινοβουλευτικούς ξεχωρίζει ένα πρόσωπο το οποίο χαίρει της εκτίμησης και του χώρου από τον οποίο προέρχεται, δηλαδή από την κεντροαριστερά και δη το ΠΑΣΟΚ αλλά και από το γαλάζιο στρατόπεδο.

Ο βορειοελλαδίτης Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη ανέλαβε ένα δύσκολο υπουργείο αυτό της Δικαιοσύνης σε έναν χώρο όμως ιδιαίτερα γνώριμο σ’ αυτόν με βασικό στοίχημα την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης.

Επίσης από τον χώρο της κεντροαριστεράς προέρχονται και άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι κλήθηκαν πολλές φορές να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά σε δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις που συνάντησε στην πρώτη της θητεία η κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Επικρατείας (και είχε επίσης για λίγο αναλάβει καθήκοντα υπουργού Μεταφορών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη).Ο κ. Γεραπετρίτης σε μια περίοδο που θεωρείται κομβική για τα ελληνοτουρκικά αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο βουλευτής πλέον της ΝΔ Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος από υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας με στόχο το ψηφιακό σχολείο.

Η μόνη «αμετακίνητη» της κυβέρνησης, Λίνα Μενδώνη η οποία παραμένει υπουργός Πολιτισμού. Ο Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος αναλαμβάνει τώρα υφυπουργός Εσωτερικών και ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχει διατελέσει επί ΝΔ υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οι προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου

Με τις προκλήσεις για τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να είναι μεγάλες καθώς επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες, το νέο υπερυπουργείο συγκεντρώνει το κρατικό ταμείο, τις επενδύσεις, τη φορολογική πολιτική αλλά και τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ. Η μεγάλη καινοτομία του νέου οικονομικού επιτελείου είναι ότι όλες οι αρμοδιότητες που προέρχονται από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ενοποιούνται. Έτσι το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο Αναπτυξιακός νόμος και οι ΣΔΙΤ θα συντονίζονται από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση που γνωρίζει καλά το αντικείμενο λόγω του προηγούμενου χαρτοφυλακίου του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ρόλο «κλειδί» για την Ανάπτυξη αλλά και μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική πολιτική, θα παίξει ο νέος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Και από τη γενιά των 40αρηδων ο Θάνος Πετραλιάς θα αναλάβει – όπως όλα δείχνουν – την αρμοδιότητα της διαχείρισης του Ταμείου του Κράτους ένα απαιτητικό πόστο καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (με υφυπουργούς Νίκο Ταγαρά και Αλεξάνδρα Σδούκου) αλλά και ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ανάπτυξης (με υφυπουργούς Μάξιμο Σενετάκη και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου). Δύο υπουργεία που θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, με τους υπουργούς τους να είναι έμπειροι και μαθημένοι στα δύσκολα.

Η μεγάλη έκπληξη του υπουργικού

Πολλοί είναι εκείνοι που ακούγοντας ότι ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου θα πάρει την θέση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξεπλάγησαν ευχάριστα και ομονοούσαν ότι δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο διάδοχο ο πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να αποκαλούν την πόλη του e–trikala συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο χώρο της πολιτικής.

Ο Χρυσοχοΐδης στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας

Με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο τιμονι του υπουργείου Υγείας και την Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού, θα προχωρήσουν οι νέες μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, πριν από τις εκλογές, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικό του στοίχημα.

Μετά την πρωτιά που κατέγραψε στη Δυτική Αθήνα ως υποψήφιος πρώτη φορά της ΝΔ, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας ένα κρίσιμο υπουργείο με ευθεία αναφορά στην κοινωνία. Ο νέος Υπουργός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο κυβερνητικό έργο, ωστόσο θα υπηρετήσει για πρώτη φορά στο υπουργείο Υγείας.

Μαζί του και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ήδη έχει θητεύσει στο υπουργείο Υγείας από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας. Υφυπουργός ορίζεται ο Ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Ζωή Ράπτη. Και στο παρελθόν ο κ. Βαρτζόπουλος έχει υπηρετήσει στο Υπουργείο Υγείας, σε διάφορα πόστα (υφυπουργός Υγείας, Διοικητής 2ης και 3ης ΥΠΕ κλπ). Ουσιαστική αναμένεται να είναι και η συμβολή του Μάριου Θεμιστοκλέους, στη θέση του δεύτερου υφυπουργού οποίος θήτευσε στο υπουργείο Υγείας την προηγούμενη τετραετία από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Χαρδαλιάς

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαλαραμπογιάννη

Υφυπουργός Υπουργείου Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Το 25% γυναίκες

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Από τις συνολικά 15 που μετέχουν, οι τέσσερις είναι υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί.

Πρόκειται για τις:

Υπουργό Εσωτερικών: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργό Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργό Εσωτερικών: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υφυπουργό Παιδείας: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργό Παιδείας: Δόμνα Μιχαηλίδου

Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υφυπουργό Ανάπτυξης: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργό Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Μαρία Κεφάλα

Υπουργό Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργό Τουρισμού: Έλενα Ράπτη

Νεότεροι στην ηλικία

Ο μέσος όρος είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Ποιοι έμειναν εκτός

Επτά υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είναι στο νέο σχήμα: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Άμυνας), ο Θάνος Πλεύρης (υπουργός Υγείας), ο Κώστας Τσιάρας (υπουργός Δικαιοσύνης), ο Χρήστος Στυλιανίδης (υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης), ο Γιώργος Γεωργαντάς (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και ο Γιάννης Πλακιωτάκης (υπουργός Ναυτιλίας). Επίσης από την νέα κυβέρνηση απουσιάζουν δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί: Η Μίνα Γκάγκα (ήταν στο Υγείας) και ο Στέλιος Πέτσας (ήταν στο Εσωτερικών).