Στο πολυσέλιδο σκεπτικό των δικαστών του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου καταγράφονται οι λόγοι που οδήγησαν στο «κόψιμο» του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές  της 21ης Μαΐου.  Η κατά πλειοψηφία (9-1) απόφαση της Ολομέλειας του αρμόδιου τμήματος έθεσε εκτός εκλογικής διαδικασίες τον καταδικασμένο ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη για ουσιαστικούς λόγους με βάση την πρόσφατη διάταξη «μπλόκο» στην υποψηφιότητα του.

Εννέα από τους δέκα ανώτατους δικαστές, μετά από μαραθώνια διάσκεψη,  τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης ενώ ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης μειοψήφησε θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας.  Αυτό που φαίνεται πως βάρυνε στην  απόφαση των δικαστών, που έβγαλαν εκτός εκλογικής διαδικασίας τον Ηλία Κασιδιάρη, ήταν η καταδίκη του ως διευθυντής της Χρυσής Αυγής αλλά και ο ρόλος του στο «Εθνικό Κόμμα -Έλληνες» που ίδρυσε  καθώς αμφισβητήθηκε πως πραγματικός αρχηγός είναι ο απόστρατος  ταξίαρχος Δημήτρης Χατζηλιάδης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, αμέσως μετά την ανακήρυξη των κομμάτων, έκανε λόγο για «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος» και «εκτροπή» ενώ μέσω της συνηγόρου του ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση να στηρίξει άλλο κόμμα και επιφυλάχθηκε για τις επόμενες κινήσεις του.

Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες, με ομόφωνη απόφαση τους, έβαλαν «σφραγίδα» νομιμότητας σε συνολικά 36 κόμματα , συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένους υποψήφιους από τα 50 που κατέθεσαν φάκελο συμμετοχής. Μεταξύ των κομμάτων που πήραν το «πράσινο φως» είναι και αυτό του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου , Αναστάσιου Κανελλόπουλου, «ΕΑΝ». Εκτός εκλογικής διαδικασίας τέθηκαν συνολικά 14 υποψηφιότητες οι οποίες κρίθηκε πως δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να κατέλθουν στις επικείμενες εκλογές. 

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο  προήδρευσε η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου, στις εθνικές εκλογές θα συμμετέχουν:

Κόμματα  

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7)  ΚΙΝΗΜΑ 21

8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24)  ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1)  ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2)  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 

4)  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 

5)  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 

6)  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7)  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8)  ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι  υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΠΡΟΪΤΣΗΣ 

Οι κομμένοι

Στις εκλογές δεν μπορούν να κατέλθουν, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, εκτός από το κόμμα Κασιδιάρη,  οι «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη, καθώς δεν είχε συγκεντρώσει τις 200 υπογραφές που απαιτούνταν για τη συμμετοχή, αλλά και το «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» του Νίκου Νικολόπουλου που δεν κατάφερε να υποβάλλει τα ψηφοδέλτια του κόμματος του εντός προθεσμίας.

Ειδικότερα, εκτός εκλογών μένουν οι συνδυασμοί:  ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.