Την ανάγκη ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» αλλά και την ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στις αγορές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «ζοφερή κατάσταση» στο ενεργειακό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχει νόημα να περιγράφουμε τη ζοφερή κατάσταση, έχει νόημα να δούμε πως θα βγούμε από αυτή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως μεταξύ των «παραδοχών» που πρέπει πρώτα να κάνουμε είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα «μοντέλο παρωχημένο που εκτινάσσει το κόστος για τον καταναλωτή», κάνοντας λόγο για «αισχροκέρδεια» που φτάνει το 1,5 δισ.

«Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στις αγορές, να είναι δίπλα στον πολίτη που αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να τα βγάλει πέρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «τραγικά, στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό». «Αυτό δεν είναι η κρίση του πολέμου αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα είναι η αισχροκέρδεια και η τάση στις διεθνείς αγορές να ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαρτίου υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη» αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οδηγία να φορολογηθούν τα υπερκέρδη «ξαφνικά τα ανακάλυψε».

Τι είπε για τις εκλογές

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκλογών και αν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα με την απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας είπε «ας δούμε την κρίση του ελληνικού λαού ποια θα είναι και μετά θα δούμε αν θα βγει ή δεν θα βγει». Είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας πάνω σε μια προγραμματική βάση. «Δεν λέω ότι αυτό μπορεί να γίνει γεφυρώνοντας χαοτικές διαφορές όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Λέω όμως», σημείωσε, «ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στη βάση ενός προγράμματος -που μπορεί να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η άρνηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, το πλαφόν στις τιμές, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, η αξιοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που θα δημιουργήσει οφέλη για την πλειοψηφία- ένα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα, μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεννόηση των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό και την απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών χωρίς καμία ρύθμιση». «Εγώ το πιστεύω αυτό, από κει και πέρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει». Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε να συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υπάρχουν χαοτικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Τόνισε ότι «η κρίση των πολιτών είναι αυτή που θα διαμορφώσει νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής», «οι εκλογές είναι αυτές που θα διαμορφώσουν συσχετισμούς δύναμης και όχι οι δημοσκοπήσεις».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη μέρα «υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών» και πως «αυτή η δυνατότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα προφανώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα, να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο και να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας που θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο Ζελένσκι να μιλήσει για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή εξέφρασε την ελπίδα να «βρει δυο λόγια να πει» για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ενώ σχολίασε ότι την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ως η χώρα που θα κάνει «ειρηνευτική προσπάθεια» στην Ουκρανία και θα «βρει τη διέξοδο της ειρήνης», η Ελλάδα «στέλνει όπλα στον πόλεμο».