«Εδώ και μήνες ακούμε την Ουάσιγκτον να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτό που ανέφεραν ως “επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία“. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη λεγόμενη “κατασκοπεία” των ΗΠΑ, μια εισβολή πλήρους κλίμακας θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, όπως κάποιοι από εμάς επιμένουν εδώ και μήνες ότι θα συμβεί, καμία εισβολή δεν έχει συμβεί, ούτε, πιστεύω, είναι πιθανή».

Ο Τόμας Πεν είναι Αμερικανός πολίτης και ζει στη Γερμανία για πολλά χρόνια. Ήταν υπαξιωματικός πεζικού του αμερικανικού στρατού. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και μάνατζμεντ και έχει μεγάλη εμπειρία ως αναλυτής σε χρηματοοικονομικές αγορές. Αρθρογραφεί στο Russia Today όπου και στο παρόν άρθρο αναλύει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη χρήση του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη ένταση στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.

ουκρανος στρατιώτης

«Η Μόσχα, η οποία έχει ανακοινώσει ότι τα στρατεύματά της αποσύρονται από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, αρνείται σταθερά ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής. Αλλά η Ουάσιγκτον, με τις επανειλημμένες κατηγορίες της σχετικά με ένα επικείμενο επεισόδιο, για τη στάθμευση στρατευμάτων της στην Ανατολική Ευρώπη, φαίνεται αποφασισμένη ώστε να παρακινήσει τη Ρωσία να κάνει μια τέτοια κίνηση. Όσο περισσότερο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να δεχθεί το δόλωμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόγνωση στην Ουάσιγκτον», λέει ο Πεν.

Και συνεχίζει: «Γιατί η Ουάσιγκτον –και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ και η ΕΕ– έχει τόση εμμονή με την Ουκρανία; Τι είναι αυτό που ελπίζουν να πετύχουν; Μόλις κατανοήσει κανείς τον μηχανισμό με τον οποίο η Ουάσιγκτον αντλεί την πραγματική της ισχύ, οι ενέργειές της σε σχέση με τη Ρωσία γίνονται πιο κατανοητές.

ο αμερικανός πρόεδρος μπάιντεν

«Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει η Ουάσιγκτον;»

«Ας αφήσουμε στην άκρη όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύει η Ουάσιγκτον σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κυριαρχία, γιατί αυτά είναι απλώς ζητήματα που χρησιμοποιεί ως κάλυψη και τα οποία αγνοεί συστηματικά τον εαυτό της για να επιτύχει τους στόχους της. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει η Ουάσιγκτον;», αναρωτιέται ρητορικά ο Πεν και απαντά:

«Θέλει να μπερδέψει και να πυροδοτήσει το ζήτημα της Ουκρανίας για να συγκρατήσει τη Ρωσία. Γιατί όμως θέλει να περιορίσει τη Ρωσία; Η Ουάσιγκτον αντλεί την παγκόσμια ισχύ της μέσω του ελέγχου του δολαρίου, γνωστό και ως το νόμισμα για το αποθεματικό του κόσμου. Αυτό το ειδικό καθεστώς επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να συγκεντρώνει τεράστια ελλείμματα που δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική παραγωγική ικανότητα της Αμερικής.

ο αμερικανός πρόεδρος μπάιντεν

Το δολάριο ΗΠΑ είναι απολύτως κυρίαρχο ως το νόμισμα που χρησιμοποιείται για το διεθνές εμπόριο από τότε που αντικατέστησε τη στερλίνα τη δεκαετία του 1920. Εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, τα βασικά μέταλλα και τα γεωργικά προϊόντα τιμολογούνται και πληρώνονται σε δολάρια. Αυτό δημιούργησε μεγάλη παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο, προσθέτοντας τεράστια αξία στην αξία του και δημιούργησε ισχυρή ζήτηση για ομόλογα των ΗΠΑ. Όλα αυτά επιτρέπουν στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τυπώνει δολάρια κατά τρισεκατομμύρια, να δανείζεται χωρίς όρια και να ξοδεύει με εγκατάλειψη.

Η κυριαρχία του δολαρίου έχει προσφέρει στην Αμερική τεράστια δύναμη παγκοσμίως, αλλά τώρα απειλείται όσο ποτέ άλλοτε, καθώς η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι την αμφισβητούν οικονομικά. Πολλοί επιδιώκουν τώρα να χάσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, καθώς η Ουάσιγκτον συνέχισε να καταχράται την ιδιότητά της ως εκδότης του παγκόσμιου νομίσματος του αποθεματικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών».

η σημαία της Ουκρανίας στο Κίεβο

Η στάση της Κίνας και της Ρωσίας έναντι του δολαρίου

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν, ειδικότερα, περικόψει δραστικά τη χρήση του δολαρίου», αναφέρει ο Πεν. Και συνεχίζει: «Το 2015, περίπου το 90% των διμερών συναλλαγών τους διενεργήθηκαν σε δολάρια. Αλλά από την έναρξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, αυτό μειώθηκε στο 46% και μειώνεται περαιτέρω ταχύτατα. Ακόμη και σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία και η Ινδία, έχουν αρχίσει να συναλλάσσονται στα αντίστοιχα εθνικά τους νομίσματα όταν τους συμφέρει. Οι χώρες αναρωτιούνται γιατί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ πρέπει να λειτουργούν ως μεσάζοντες για τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές.

Το Πεκίνο ενθαρρύνει ενεργά τη χρήση του νομίσματός του, του ρενμίνμπι, στις εμπορικές συναλλαγές, ειδικά στο πλαίσιο της τεράστιας πρωτοβουλίας Belt and Road. Με την Κίνα να ανακάμπτει πιο δυνατά από τις άλλες μεγάλες οικονομίες από τον Covid-19, το ξένο κεφάλαιο έχει σπεύσει επίσης στην κινεζική αγορά, καθώς το Πεκίνο ανοίγει χρηματοπιστωτικά.

Ο Alexey Maslov, διευθυντής του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής Σπουδών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε στο Nikkei Asian Review ότι η “αποδολαριοποίηση” Ρωσίας-Κίνας πλησιάζει σε μια “κρίσιμη στιγμή” που θα μπορούσε να εξυψώσει τη σχέση τους σε μια de facto συμμαχία.

Ο Γενς Στολτενμπεργκ του ΝΑΤΟ

Η βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον

«Αυτή η συμμαχία, και η απειλή της για την υπεροχή του δολαρίου, ανησυχεί βαθιά την Ουάσιγκτον. “Το τρέχον σύστημα με επίκεντρο το δολάριο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα”, λέει ο Barry Eichengreen, Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. “Έρχεται ένα πολυπολικό διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν ένα μερίδιο μειωμένο πλέον στην παγκόσμια οικονομία”.

Οι στρατηγοί της Goldman Sachs έχουν προβλέψει ότι υπάρχουν πλέον “πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη μακροζωία του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα”, ενώ ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής κεφαλαίων των ΗΠΑ Stanley Druckenmiller έχει προειδοποιήσει ότι το δολάριο θα μπορούσε να πάψει να είναι το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα του αποθεματικού εντός 15 ετών.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η αυξανόμενη χρήση αυστηρών κυρώσεων από την Αμερική εναντίον χωρών που δεν της αρέσουν, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έχει τροφοδοτήσει αυτή την τάση, καθώς οι χώρες αναζητούν νέους τρόπους χρηματοδότησης του εμπορίου χωρίς η Ουάσιγκτον να έχει τη δυνατότητα να αρπάξει τα χρήματά τους. “Οι ΗΠΑ, με τη συνεχή χρήση κυρώσεων, αρχίζουν να κόβουν τη μύτη τους και να κακοποιούν το πρόσωπό τους”, είπε η Anuradha Chenoy, πρώην κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru στο Νέο Δελχί», όπως αναφέρει ο Πεν.

Η κ. Nehru αναφέρει: «…Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ως εκδότης του παγκόσμιου νομίσματος του αποθεματικού, ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: τον πολλαπλασιασμό του δολαρίου. Αυτό το μοναδικό γεγονός είναι το μόνο που χρειάζεται να κατανοήσει κανείς για να κατανοήσει πραγματικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει το δολάριο κατά βούληση… και μπορεί να εξάγει τον πληθωρισμό της στα υπόλοιπα έθνη του κόσμου. Κάθε έθνος που επιθυμεί να συμμετάσχει στο διεθνές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εμπορευμάτων όπως το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, πρέπει να διατηρεί τεράστια αποθέματα δολαρίων ΗΠΑ για να επιτρέψει τις αγορές του.

Ο κόσμος, στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως σφουγγάρι για να απορροφήσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συγκεντρώσει τεράστια ελλείμματα που επιτρέπουν έναν μεγάλο στρατιωτικό προϋπολογισμό και εμπλουτίζει ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού των ΗΠΑ σε βάρος όχι μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και της αμερικανικής εργατικής τάξης.

Όσο για κάθε έθνος που θέλει να απελευθερωθεί από το δολάριο των ΗΠΑ, γνωρίζουμε πολύ καλά τι τους επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ… Εδώ μπαίνει η Ρωσική Ομοσπονδία. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να καταλάβει γιατί το κατεστημένο των ΗΠΑ μισεί τη Ρωσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να κατανοήσει τον ρόλο του δολαρίου στον κόσμο. Η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για τη διάδοση του δολαρίου ΗΠΑ».

ο ρώσος προεδρος πούτιν

Η στάση της Ρωσίας

«Από την πλευρά της, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει γίνει αρκετά ανθεκτική τα τελευταία 20 χρόνια και πολύ λιγότερο επιρρεπής σε οποιαδήποτε εξωτερική πίεση ή επιρροή… Η Ρωσία είναι ένα κυρίαρχο έθνος που δεν πτοείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν απλώς να εξαπολύσουν στρατιωτικό χτύπημα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας όπως έκαναν στο Ιράκ και σε πολλά άλλα έθνη που απέρριψαν την ηγεμονία του δολαρίου. Η Ρωσία έχει τώρα τη δύναμη να αποτρέψει τη διάδοση του δολαρίου των ΗΠΑ. Για να επιστρέψουμε στην αναλογία του σφουγγαριού: Η Ρωσία μειώνει το μέγεθος του σφουγγαριού. Αυτό αφήνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ με όλο και μικρότερο αριθμό χωρών προς εξαγωγή πληθωρισμού σε δολάριο. Όσο μικρότερο γίνεται το σφουγγάρι, τόσο πιο απελπισμένη γίνεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ προσπαθούν με όλα τα μέσα να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην παγκόσμια δύναμη…», αναλύει η Jawaharlal Nehru.

Και συνεχίζει ο Πεν «Οποιοδήποτε έθνος δεν συμμορφώνεται με τα διατάγματα της Ουάσιγκτον και αρνείται να παίξει το παιχνίδι του δολαρίου αντιμετωπίζεται με μια έγχρωμη επανάσταση, ένα πραξικόπημα, μια προβοκάτσια ή με μια ωμή στρατιωτική παρέμβαση. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι εάν όλο και περισσότερα από αυτά τα δολάρια που διατηρούνται σε συναλλαγματικά αποθέματα γίνουν περιττά, θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις εκεί.

Τα έθνη του κόσμου θα πρέπει να έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέξουν το νόμισμα με το οποίο θα επιλέξουν να συναλλάσσονται και να μην αναγκαστούν, υπό την απειλή της κάννης ενός όπλου των ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό δολάριο.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον θέλει να σύρει ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον πρέπει να προσπαθήσει, με κάθε δυνατό μέσο, ​​να συγκρατήσει τη Ρωσία και στη συνέχεια να προσπαθήσει να την εξαναγκάσει σε υποταγή.

ο ουκρανός πρόεδρος ζελένσκι

Όμως, μετά από δεκαετίες κατάχρησης, το τρέχον νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο λειτουργεί με αναθυμιάσεις. Τα επιτόκια έχουν χειραγωγηθεί τεχνητά στο μηδέν, οι δυτικές κεντρικές τράπεζες νομισματοποιούν το χρέος μέσω ποσοτικής χαλάρωσης και οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή εκτοξεύονται στα ύψη ως συνάρτηση του φουσκώματος της νομισματικής βάσης.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να κάνει ό,τι απαιτείται για να συνεχίσει την υπεροχή του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού ως τροφή στα κανόνια στις προσπάθειές της να προκαλέσει τη Ρωσία και να της επιβάλει ηγεμονία του δολαρίου. Η Ουάσιγκτον θέλει να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από τη Δύση χαρακτηρίζοντάς την ως βίαιο επιτιθέμενο. Είμαι βέβαιος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παρασυρθεί».