«Το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα παιδιά να λαμβάνουν μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού» δήλωσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας που μετατρέπει σε πλημμέλημα την ποινή σε όσους γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης καθώς μέχρι και σήμερα μπορεί να προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης, αλλά δεν προβλέπονταν ποινές. Με τη νέα τροπολογία το υπουργείο στοχεύει να στραφεί εναντίον των αντιεμβολιαστών γονέων που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο αλλά και κατά οποιασδήποτε άλλης παρόμοιας περίπτωσης.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέωες, «στα σχολεία μας εφαρμόζουμε πολιτική που έχει να κάνει με μέτρα προστασίας εντός τάξης αλλά και με πολλά αυξημένα τεστ! Σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές του κρούσματος κάνουν 7 την εβδομάδα όλα δωρεάν! Η πολιτική των τεστ είναι συνειδητή επιλογή με στόχο να προστατεύσει την υγεία και να διασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων. Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουμε 1.000 λιγότερα κρούσματα στα σχολεία. Έχουμε 15 τμήματα κλειστά στη χώρα σε πάνω από 15.000 στο σύνολο. Είναι θλιβερό να κάνει κανείς αντιπολίτευση σε αυτά. Τα σχολεία ακολουθούν πανδημία δεν την οδηγούν».

Αναφερόμενη στην τροπολογία υπενθύμισε πως υπήρχε πρόβλεψη ποινής (πταίσμα) που καταργήθηκε όμως το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Τώρα περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την εκπαίδευση από το παιδί. Να μιλήσουμε ανοιχτά: η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Να είναι υποχρεωτική χωρίς κύρωση; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; είναι δυνατό να μη θέλει γονιός να κάνει self test στα παιδιά;»,

Απαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος ζήτησε να αποσύρει η Υπουργός την τροπολογία και να ξεκινήσει διάλογο θεσμικό προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Ο Νίκος Φίλης από τη μεριά ρτου χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυταρχική που δημιουργεί καχυποψίες για την κυβέρνηση.« Για 26 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αλλάζετε τη νομοθεσία; Να αποσυρθεί αυτή η αυταρχική τροπολογία και να επανέλθει το άρθρο που υπήρχε στον ποινικό κώδικα» όπως είπε, για να του απαντήσει ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος πως «από το 1975 και μετά το Σύνταγμα ορίζει την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης. Οι αρνητές στερούν τη γνώση από τα παιδιά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκαν κατά της ρύθμισης, με την κα Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 να αμφισβητεί το κατά πόσο οι αντιεμβολιαστές γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, πράττουν λανθασμένα, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. «Το να μην αφήνει γονιός το παιδί του να πάει σχολείο είναι κακή άσκηση επιμέλειας. Για την πανδημία όμως το να μη αφήνει ο γονιός το παιδί να πάει σχολείο επειδή είναι υγειονομικές βόμβες είναι υπό σκέψη αν είναι κακή άσκηση επιμέλειας. Έχουν τα παιδιά εκτεθεί σε κινδύνους υγειονομικούς», είπε.

Η επίμαχη διάταξη της τροπολογίας

Η διάταξη της τροπολογίας έχει ως εξής:

«Το δεύτερο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 2 του ν.1566/1985 (Α’ 167) περί της εποπτείας της φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο από όποιον έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, τροποποιείται, ώστε η παράλειψη εποπτείας να αφορά και όποιον έχει τη πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή και η παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

« 3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή».