Την εκτίμηση ότι το φάντασμα ενός ενδεχόμενου συγχρονισμού πολλών πηγών ρίσκου το 2015 κρέμεται πάνω από την Ελλάδα εξέφρασε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Μίμης Ανδρουλάκης στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στους κινδύνους που απορρέουν από τη ζώνη του ευρώ, από το τραπεζικό σύστημα, από την αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας και από το πολιτικό ρίσκο και πρότεινε μια μερική αποσύνδεση της μιας πηγής ρίσκου από την άλλη.

Ως πρώτη πηγή ρίσκου χαρακτήρισε την ίδια την Ευρωζώνη, όπου αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό -πέρα από τις μετέωρες, χλιαρές δεσμεύσεις Ντράγκι και Γιούνκερ- θα γλιστράει στην στασιμότητα οριστικά, στον αποπληθωρισμό, στο σύνδρομο χρόνιας απουσίας ζήτησης. Αυτή η παγίδα στασιμότητας ή νέας ύφεσης στην Ευρώπη είναι μια μεγάλη πηγή ρίσκου για την Ελλάδα καθώς όπως είπε δεν προβλέπεται καμιά πλημμυρίδα που θα σηκώσει και τις «βάρκες» μαζί με τα «υπερωκεάνια».

«Σκεφτείτε ότι η Ρωσία -με τόσες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με αποθεματικό 430 δισ. δολάρια δεσμευμένο σε ταμεία συνταξιοδοτικά- δεν μπόρεσε να δανειστεί πρόσφατα δίνοντας 10,6% επιτόκιο, με έντοκα γραμμάτια ενός εξαμήνου! Θέλω να καταλάβουμε την φυσιογνωμία των καιρών, την πολυπλοκότητα τους», τόνισε.

Ως δεύτερη πηγή ρίσκου χαρακτήρισε τις αγορές. Αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε από την τρόικα με 2% και θα πάμε στο 8% όταν δανειστούμε από τις αγορές, συν την αυστηρή επιτήρηση. Όπως είπε, οι αριθμοί του προϋπολογισμού ακόμα και στο υπεραισιόδοξο κυβερνητικό σενάριο δεν βγάζουν τη χώρα από τη ζώνη υψηλού κινδύνου, τη ζώνη junk bonds.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως ενδεχόμενη αύξηση κατά 2% του ΑΕΠ αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδος κατά 0,25 βαθμούς στις αξιολογήσεις των αγορών. Η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 8% δίνει μια αναβάθμιση το πολύ 0,30%. Μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3 μονάδες δικαιολογεί μια αναβάθμιση 0,25. Μια ικανοποιητική -ελάχιστα πιθανή- αύξηση της εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση (τελικά αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή, αύξηση της παραγωγικότητας στη διοίκηση, ικανότητα της κυβέρνησης να βάζει στόχους και να τους πραγματοποιεί, πολιτική σταθερότητα με ή χωρίς εκλογές το 2015) μπορεί να αναβαθμίσει κατά μισό βαθμό. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο βουλευτή ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα το πολύ να αναβαθμίσει τη θέση της κατά μισό έως ένα βαθμό.

Τρίτη πηγή ρίσκου είναι κατά τον κ. Ανδρουλάκη ο τραπεζικός χώρος. Όπως είπε έχουμε στην καλύτερη περίπτωση 75 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια» που πρέπει να ρυθμιστούν ανάλογα με την ανάκαμψη, ενώ τον Μάρτιο τα εγγυημένα κρατικά ομόλογα που έδιναν ως ενέχυρο οι τράπεζες για να πάρουν λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παύουν να γίνονται αποδεκτά. Δηλαδή οι τράπεζες πρέπει να βρουν από τις αγορές ή τους καταθέτες 30 δισ. ευρώ για να καλύψουν αυτή τη ρευστότητα.

Την τέταρτη πηγή ρίσκου ο κ. Ανδρουλάκης την εντοπίζει στην πραγματική οικονομία. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει γλίστρημα, η αναιμική ανάπτυξη μπορεί να μην είναι διατηρήσιμη. Είναι άλλωστε εξαρτημένη υπερβολικά από τον τουρισμό και μια σειρά από άλλους ασταθείς παράγοντες», τόνισε.

Ως πέμπτη πηγή ρίσκου χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα και ως έκτη πηγή ρίσκου τα ελληνοτουρκικά, τα γεγονότα γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου και τα σχετικά με τις πετρελαϊκές έρευνες.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ανέφερε πως πράγματι υπάρχει πολιτικό ρίσκο, το οποία επέδωσε στην αποτυχία του success story. «Θα βγαίναμε υποτίθεται καθαρά στις αγορές με αυτό τον ερασιτεχνικό κακότεχνο τρόπο. Βλέπουμε τώρα τι συνέβη», ανέφερε.

Για τις εκλογές είπε πως πάντα έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας, όπως και ο σχηματισμός βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος. «Εν μέσω κρίσης, πηγή ρίσκου είναι οι αντοχές του νέου κυβερνητικού σχήματος, των νέων κυβερνητικών κομμάτων, του νέου πολιτικού και κοινωνικού συνασπισμού που θα διασφαλίσει μια αλλαγή προς το καλύτερο με διάρκεια και προοπτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.