«Γονατίζουν» στην κυριολεξία τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με τις εισαγωγές νέων ασθενών covid να είναι συνεχείς, τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται εκτός ορίων. Δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον στους 672, αγγίζοντας τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έναν χρόνο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς», το οποίο επισκέφτηκε εκτάκτως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στέλνοντας μήνυμα στους ιδιώτες γιατρούς να δώσουν το παρών, συνδράμοντας στην απαιτητική αυτή κατάσταση. «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» είπε χαρακτηριστικά.

Προτροπή Μητσοτάκη αλλιώς επίταξη

Ύστατο μήνυμα στους ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη απεύθυνε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζοντας ότι : «όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει», προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί θα κάνει χρήση του ύστατου συνταγματικού εργαλείου που έχει στη διάθεσή του, δηλαδή της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών.

Στα άκρα κυβέρνηση – ιδιώτες γιατροί

Σε τεταμένο κλίμα, με διαφωνίες και εντάσεις πραγματοποιήθηκε χθες η πολύωρη τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας και των ιατρικών συλλόγων της Ελλάδας, η οποία οδηγήθηκε σε «ναυάγιο». Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, οι 7 Δυπεάρχες και οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων. Το αρνητικό κλίμα φάνηκε από την αρχή της συζήτησης, καθώς οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσία διαχωρίζει τον ιατρικό κόσμο και τους στοχοποιεί, ενώ ήδη παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες από το δικό τους πόστο, αποφορτίζοντας το ΕΣΥ. Παράλληλα έθεσαν τους δικούς τους όρους, οι οποίοι είναι:

·        κάλυψη αστικής ευθύνης

·        ευελιξία εργασιακής σχέσης

·        διεύρυνση ειδικοτήτων

·        τη δυνατότητα να μπουν και ειδικευόμενοι

Από την πλευρά του, o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τους υπενθύμισε την πρόταση της Πολιτείας που, μεταξύ άλλων, προβλέπει 6μηνες συμβάσεις (με δυνατότητα επέκτασης), αφορολόγητες αμοιβές 2.000 ευρώ και αμειβόμενες εφημερίες. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το απόγευμα είχαν δηλώσει διαθέσιμοι μόλις 57 ιατροί ( μόνο 4 από τον Πειραιά) – παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι – από τους 200 που χρειάζεται το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη δοκιμασία του από την εκκίνηση της πανδημίας. Πάντως, η απροθυμία των γιατρών έχει ενοχλήσει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άμεσα άλλοι 150, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, λόγω των νέων εισαγωγών αλλά και της απουσίας του υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορονοϊό.

Μονόδρομος η επίταξη

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες- εκτός ανατροπής- σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και αύριο να τεθεί σε ισχύ, με φύλλα πορείας, ώστε να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που χρειάζεται το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), με την απαραίτητη όμως πιστοποίηση από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

«Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.