Σε κρίσιμο μήνα για την αναχαίτιση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας αναδεικνύεται ο Φεβρουάριος με στόχο να αποφύγουμε το τρίτο κύμα που θα είναι πιο σφοδρό και με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. 

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι ειδικοί ανησυχούν για επιβάρυνση των νοσοκομείων της Αθήνας, ενώ προειδοποιούν πως εάν η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται και ένα ολικό lockdown ανάλογο με αυτό του περασμένου Μαρτίου. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων και η αβεβαιότητα για τις παραδόσεις των εμβολίων που είναι υπό έγκριση σπρώχνουν προς τα πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, προκαλώντας συναγερμό στην κυβέρνηση για το αν θα προλάβει η Ελλάδα να «χτίσει» ως το καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας» που απαιτείται για να γίνει το βασικό βήμα προς την κανονικότητα.

Η πολιτική των αναπροσαρμογών

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας και την «διάσωση» της εθνικής οικονομίας, αξιολογώντας διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιλέγοντας μία πολιτική αναπροσαρμογών των μέτρων, προκειμένου να προλαμβάνει και να μην τρέχει πίσω από τις δυσμενείς εξελίξεις.  Στην  αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική και το γνώμονα που καθορίζει την κυβερνητική στρατηγική απέναντι στην πανδημία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από την Καρδίτσα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, ξέρετε ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας με πρώτη και πιο σημαντική την Περιφέρεια Αττικής αναγκαστήκαμε να βάλουμε περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου, γιατί αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί».

Στο Μαξίμου τα «κλειδιά» της εστίασης

Για τρίτο μήνα παραμένει κλειστός ο κλάδος της εστίασης με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση και με αβέβαιο μέλλον. Τα λουκέτα που έρχονται θα είναι πολλά και για το λόγο αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εστιάτορες σκοπεύουν να παραδώσουν  τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μαξίμου. Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ′ όλη την χώρα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ′ όλη την Ελλάδα. Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

Εξετάζονται νέα μέτρα για εστίαση – τουρισμό

Ειδική extra δέσμη μέτρων για τον τουρισμό και την εστίαση σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επαναλειτουργία των κλάδων που βιώνουν συνθήκες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Μεταξύ αυτών:

-η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση έως το τέλος του έτους

-η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας

-η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο

-και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων με ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Το κόστος των νέων μέτρων

Περίπου μισό δισεκατομμύριο κοστίζουν στον προϋπολογισμό τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά από την ένταξη της Αττικής στις κόκκινες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το επιπλέον κόστος για μέτρα στήριξης σε σχέση με το πώς λειτουργούσε η οικονομία μία εβδομάδα πριν. Παράλληλα, την εβδομάδα που πέρασε, το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε να στηρίζει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, καταβάλλοντας συνολικά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, του επιδόματος θέρμανσης και της στήριξης εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα.