Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης. Σκληρές φράσεις εκτοξεύθηκαν από όλες τις πτέρυγες, στην τελευταία συνεδρίαση πριν την παύση των εργασιών του κοινοβουλίου, λόγω των εκλογών.

Μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών φουντώνει η προεκλογική μάχη, με τους τόνους να ανεβαίνουν στα ύψη. Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ στηλίτευσε την εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε πως ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος. «Η κυβέρνηση επινόησε τα νέα greek statistics, το παραμύθι ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη, προκειμένου να γλιτώσει την εκλογική συντριβή», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Λέτε ψέματα, όπως ψέματα λέγατε και πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ είχατε ήδη στα συρτάρια σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά».

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα Ελλάδα – αλλά ποιες ήταν οι προβλέψεις του για τη σημερινή; Δεν έλεγε πως θα χρειαστεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, νέα μέτρα λιτότητας και πέρσι και φέτος, ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές; Στη σημερινή Ελλάδα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν», απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Η νέα Ελλάδα του κ. Τσίπρα θα διώχνει επενδύσεις και επενδυτές; Θα επανακρατικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις -και τις ζημιογόνες; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος, θα διώξει την επιχειρηματικότητα; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας, του τέλματος. Εμείς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Βήμα- βήμα, οδηγούμε τη χώρα στο αύριο», συμπλήρωσε.

Σαφές μήνυμα συστράτευσης στη βάση της ΝΔ έδωσε, πάντως, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου εμφανίστηκε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ παρόντα ήταν τα περισσότερα μέλη της ΚΟ της ΝΔ και αρκετά στελέχη του κόμματος.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για δυνατότητα προόδου της χώρας μέσα από μια κυβέρνηση που θα ενώνει και πρόσθεσε: «Η χώρα μπορεί με τον πλούτο τον οποίο κατέχει με σκληρή δουλειά, με αναδιάρθρωση του κράτους, με αλλαγές στα κακώς κείμενα και με μια κυβέρνηση που θα ενώνει αλλά θα δίνει λογαριασμό μόνο στον ελληνικό λαό και όχι στη Μέρκελ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας. «Είπαμε πως είμαστε εγγυητές της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης, ώστε να μην περνούν λογικές Μπαλτάκου. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει κάτι που να είναι ψευδές;» διερωτήθηκεστην ομιλία του.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι έρχονται νέα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Φώτης Κουβέλης είπε πως η πολιτική δεν ασκείται με εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Η ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία χρειάζεται δύναμη για να συμβάλει σε προοδευτικές λύσεις για τη χώρα. Χρειάζεται δύναμη για να δώσει λύσεις προφανώς προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

«Το διακύβευμα δεν μπορεί είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, καθώς αυτό σημαίνει τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε βεβαίως μπορεί να περιοριστεί απλά και μόνον σε μία κυβερνητική εναλλαγή, σαν αυτή που επιδιώκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ» υποστήριξε ο αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Άλλωστε, «τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα λαμβάνονται σε όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εθνικό νόμισμα ή μνημόνια, γιατί αιτία της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής».

«Σώσατε το ευρώ και την ευρωζώνη, αλλά καταστρέψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπου στα νοικοκυριά υπάρχει αύξηση χρεών 3,5 δισ. τους τελευταίους μήνες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Το Μεσοπρόθεσμο τελικά ψηφίστηκε με 150 «ναι». Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 269 βουλευτές, ενώ 119 βουλευτές το καταψήφισαν.