Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ η πρόταση υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Όπως ανέφερε η Χρυσούλα Γιαταγάννα, υποστηρίζοντας το αίτημα του κόμματός της, το νομοσχέδιο «βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων» και σημείωσε ότι «δεν λαμβάνεται υπόψη ο προσοδοφόρος χαρακτήρας του ακινήτου ή μη και παραβιάζει τις αρχές καθολικότητας φόρου και της αναλογικότητας». Από τη ΝΔ η Φεβρωνία Πατριανάκου είπε ότι, με βάση το Σύνταγμα, η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν δεν μπορούν να είναι εις βάρος της δημόσιας ωφέλειας. «Αντικείμενο της φορολόγησης ορίζεται ότι μπορεί να είναι εισόδημα, περιουσία κ.ά. και άρα η ακίνητη περιουσία μπορεί να φορολογηθεί ανεξάρτητα από το αν αποφέρει ωφέλεια», ανέφερε.

Ο Σταύρος Κοντονής (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι πως «όταν λέμε ότι ο συντελεστής φόρου μειώνεται ανάλογα με την αύξηση της τιμής ζώνης, είναι προκλητικός τρόπος εύνοιας της μεγάλης περιουσίας που συνοδεύεται με ελαφρύνσεις αφού κάτοχος περιουσίας 10 εκατ. θα πληρώσει 93.000 ευρώ αντί για 144.000 ευρώ». Απαντώντας στον κ. Κοντονή ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) του καταλόγισε άγνοια του νομοσχέδιου «γιατί το παράδειγμα με την απαλλαγή του πλούσιου δεν υφίσταται» και προσέθεσε ότι νόμος είναι αναλογικός και προοδευτικός. «Η φοροδοτική ικανότητα δεν κρίνεται από το αντικείμενο του φόρου αλλά το υποκείμενο, το πρόσωπο. Οι συγκεκριμένες διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ. «Το Σύνταγμα λέει για αναλογικότητα του φόρου, αλλά σε ποιο σύστημα έχει εφαρμοστεί όταν ο πολίτης φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αυταπάτη ότι το Σύνταγμα είναι δίκαιο», σημείωσε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ). Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε τη συμφωνία του με την αίτηση, επιχειρηματολογώντας ως προς την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων.