Χαμηλές οι προσδοκίες για μία ουσιαστική λύση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού στη σημερινή νέα άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία φορά με τηλεδιάσκεψη, στις τέσσερις το απόγευμα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Προβλέπεται όμως ξενύχτι και ένα ακόμη θρίλερ με αναμενόμενο όμως φινάλε, καθώς είναι δεδομένες οι διαφωνίες μεταξύ των 27, ειδικά όσον αφορά το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν θα επιδιώξει καν την έκδοση κοινής δήλωσης από τους 27 ηγέτες κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής.

Ο κ. Μισέλ αναμένεται να εκδώσει απλώς μία δική του γραπτή τοποθέτηση, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σημειωτέον πως οι τηλεδιασκέψεις ούτως ή άλλως δεν θεωρούνται επίσημες Σύνοδοι, επομένως μπορούν τυπικά να σωθούν τα προσχήματα. Είναι βεβαίως προφανές ότι εάν υπήρχε χαραμάδα έστω συμφωνίας, αυτή θα προχωρούσε, έστω και εάν η τηλεσύνοδος τυπικά δεν έχει τις αρμοδιότητες συνόδου.

Αλλά το πρόβλημα είναι στην ουσία και η ουσία έγκειται στην άρνηση Γερμανίας, Ολλανδίας κλπ απέναντι σε ένα ευρω-ομόλογο ή ο,τιδήποτε που να κοινοτικοποιεί πρακτικά τα χρέη από τη μία πλευρά, και στις πιέσεις Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας για γενναίες αποφάσεις.

Η Μέρκελ από τη μία διαβεβαίωνε τις προάλλες το κόμμα της ότι δε θα συναινέσει σε ευρω-ομόλογο, ενώ αρνούνταν τις κατηγορίες κυρίως της Ιταλίας για τη γερμανική άκαμπτη στάση. Ο Μακρόν από την άλλη προειδοποιούσε ότι η ΕΕ θα καταρρεύσει εάν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ ο Σάντσεθ αναμένεται να προτείνει σήμερα τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ, ώστε τα χρήματα που θα δοθούν στις πληττόμενες χώρες να θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος και προκειμένου να καμφθούν οι γερμανικές ανησυχίες, όπως είχε γράψει η El Pais.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο πάντως δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής είχε δείξει προς ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον τέσσερις χώρες τάσσονται κατά κάθε μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους και προτείνοντας να δοθεί η λύση μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021- 2027 με τη δημιουργία ενός νέου προσωρινού ταμείου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού στις χώρες του ευρώ.

Η Αθήνα επιμένει από την πλευρά της για κορονο-ομόλογο και σε κάθε περίπτωση για ένα εργαλείο κοινής χρηματοδότησης/δανεισμού.

Ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνυπογράψει με Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ την επιστολή εννέα ηγετών υπέρ της έκδοσης κορονο-ομολόγου, είχε τηλεδιάσκεψη χθες με τον κ.Μισέλ στον οποίο έθεσε επίσης το ζήτημα της ομαλοποίησης της ενιαίας αγοράς, που δεν αφορά μόνο τα αγαθά, αλλά και τις υπηρεσίες και τη μετακίνηση ανθρώπων- το τελευταίο αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα ως χώρα, που αποτελεί τουριστικό προορισμό. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο ΕΕ γίνεται συζήτηση για ένα «διαβατήριο υγείας», το οποίο όμως επιφέρει και αντιδράσεις καθώς η διάκριση των πολιτών της ΕΕ σε προερχόμενους από ασφαλείς και μη χώρες συνιστά παραβίαση της Σένγκεν. Αλλά και ένα τέτοιο μέτρο είναι άχρηστο εάν δεν υπάρχουν πτήσεις και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τις αεροπορικές.