Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να καταδείξει ότι προτάσσει τον εκσυγχρονισμό και την πολυεπίπεδη αναμόρφωση της κεντρικής εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτάχθηκε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και η αλλαγή επικοινωνιακής πολιτικής σε σχέση με το παρελθόν.

Από τις αρχές του επόμενου έτους ωστόσο, θα τεθούν σε εφαρμογή σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η κατάθεση προτάσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας από υπουργεία τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη είναι πολλαπλά, αφενός επειδή θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων καθώς αυτή τη στιγμή το κράτος καταβάλλει υπέρογκα ποσά για ενοίκια και αφετέρου θα μειωθούν οι πορείες και οι συγκεντρώσεις που ταλαιπωρούν την πρωτεύουσα αφού αρκετοί διαδηλωτές και συνδικαλιστικές ενώσεις επιλέγουν είτε να πραγματοποιούν πορείες προς συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια είτε να στέκονται από κάτω ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης τέτοιων ζητημάτων αποτέλεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όσο βρισκόταν στην οδό Μητροπόλεως, μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την πλατεία Συντάγματος, προκαλούνταν κομφούζιο από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που πολιορκούσαν το κτίριο.

Από το 2008 όμως που μετακόμισε στο Μαρούσι, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 37, οι «επισκέψεις» διαμαρτυρόμενων έχει μειωθεί δραστικά. Παράλληλα το παλαιό κτίριο της Μητροπόλεως μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Το ίδιο θέλει να πράξει τώρα η κυβέρνηση και με άλλα υπουργεία που κατοικοεδρεύουν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στο στόχαστρο όσων ετοιμάζουν τις σχετικές εισηγήσεις έχει μπει το υπουργείο Οικονομικών που βρίσκεται επί της οδού Νίκης με πρόσοψη μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που επίσης βρίσκεται στον ίδιο δρόμο, το υπουργείο Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Σταδίου, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που βρίσκεται επίσης στην οδό Σταδίου και το υπουργείο Υγείας που συζητείται επί χρόνια να φύγει από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους 17.

Ασφαλώς οι μετεγκαταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και σχεδιασμού θα γίνουν σταδιακά οι απαραίτητες κινήσεις.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα χαρτοφυλάκια θα αντιδράσουν αφού οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στη δουλειά με συγκεκριμένα δρομολόγια που ακολουθούν, ωστόσο η απάντηση που δίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως «και άλλοι συνάδελφοί τους διαμαρτυρήθηκαν όταν έγινε κάτι ανάλογο, ωστόσο στην πορεία διαπίστωσαν ότι ήταν προς το συμφέρον τους».

Συν τοις άλλοις, όλες οι μεταφορές έδρας θα γίνουν σε κτίρια σύγχρονα με πολύ περισσότερες ανέσεις και απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.