«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση του 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους», συμπλήρωσε.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο η απόδοση

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά τη διαδικασία του ανοίγματος της έκδοσης του περασμένου Μαρτίου, τότε που το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9% διαμορφώθηκε στο ιστορικώς χαμηλό επίπεδο του 1,5% διαμορφώθηκε η.

Η σημαντική αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο ωστόσο παραμένει κατά 2% υψηλότερο από εκείνο της Γερμανίας, αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ το Ελληνικό Δημόσιο επιζητούσε να αντλήσει από την αγορά 1,5 δισ. ευρώ, η διεθνής επενδυτική κοινότητα προσέφερε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, το ελληνικό ομόλογο έχει ήδη αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι με τη σημερινή έκδοση, τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο στόχος δεν είναι να προχωρήσει το Δημόσιο σε μια μεγάλη έκδοση, αλλά σε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού. Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Μετά ταύτα, η δευτερογενής αγορά κινήθηκε σήμερα με «πυξίδα» τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε περαιτέρω άνοδο σε σχέση με χθες και κυμαινόταν το απόγευμα στο 1,46%, προσαρμοζόμενη σταδιακά στο νέο κουπόνι του ομολόγου.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο (λήξεως 30.01.18) με 12 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,38% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση – 0,59% να διαμορφωθεί στο 2,01% από 1,96%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς καθοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,0954 δολ., από 1,0969 δολ. που κινείτο όταν άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ, η επιδείνωση που καταγράφουν βασικά μακροοικονομικά στοιχεία στη Γερμανία και λοιπές χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ευρωζώνη θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα προληπτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί παρατεταμένη χρονική περίοδος χαμηλής ανάπτυξης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,338%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,389%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,421% και τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,473%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,0986 δολ.