Έντονες διεργασίες υπήρξαν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο αναφορικά με τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μετά από μια σειρά επαφών που υπήρξαν τόσο διά ζώσης όσο και τηλεφωνικά μεταξύ προσώπων που εκπροσωπούν από τη μια πλευρά το υπουργείο Δικαιοσύνης και από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκαν τα πρόσωπα που θα ανακοινώσει ο κ. Κώστας Τσιάρας στα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου Συμβούλιο που θα συγκληθεί κατά πάσα πιθανότητα μεθαύριο Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως μαθαίνουμε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης της χώρας μας θα βρεθούν οι εξής:

– Ο 66χρονος κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μέχρι σήμερα είναι αντιπρόεδρος. Πρόκειται για δικαστή εξαιρετικής κατάρτισης που μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και θα μπορούσε να είχε γίνει Πρόεδρος από το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την κ. Βασιλική Θάνου, αλλά τότε είχε προτιμηθεί ο κ. Βασίλειος Πέππας. Τώρα όμως κάποιοι μέσα από τον Άρειο Πάγο λένε με νόημα πως… έχει ο καιρός γυρίσματα, αφού μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει προεκλογικά τα σχετικά διατάγματα διορισμού των εκλεκτών της προηγούμενης κυβέρνησης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης (για την ηγεσία του Α.Π. προοριζόταν η κ. Ειρήνη Καλού), όλα κρίθηκαν εξαρχής, μαζί και ο κ. Τσαλαγανίδης που πήρε και τις περισσότερες ψήφους την περασμένη εβδομάδα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει όπως προείπαμε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Το θετικό γι’ αυτόν είναι πως φιγουράρει πρώτος στη δικαστική επετηρίδα, τουτέστιν είναι αρχαιότερος όλων. Το αρνητικό είναι ότι αποχωρεί σε λιγότερο από ένα χρόνο από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι τις ηγετικές θέσεις θα καταλαμβάνουν κάθε φορά οι ικανότεροι. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσαλαγανίδης ήταν ειδικός ανακριτής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που περιείχε ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και μέρος της διαβιβάστηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

– Για τη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να προτείνει τον μέχρι σήμερα αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Βασίλειο Πλιώτα. Αξίζει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει γι’ αυτή πρόσωπο που μπορεί να είναι είτε εισαγγελικός λειτουργός είτε δικαστής. Εν προκειμένω επιλέχθηκε η πρώτη περίπτωση. Θεωρείται επίσης εξαιρετικός στη δουλειά του, έχοντας χειριστεί πλειάδα σημαντικών υποθέσεων. Είναι αυτός που είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο κακουργήματα που σχετίζονταν επίσης με τη λίστα Λαγκάρντ, είχε ζητήσει να μην αναιρεθεί η απόφαση περί τριετούς φυλάκισης με αναστολή στον πρώην υπουργό Μεταφορών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων, ενώ το 2008 ως εισαγγελέας Εφετών είχε προτείνει την παραπομπή του βουλευτή της Ν.Δ. και δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ποινικά αδικήματα και συμπεριφορές «που δεν απάδουν του βουλευτικού αξιώματος και του δικηγορικού λειτουργήματος όσον αφορά τη συμμετοχή του κατηγορούμενου στο παραδικαστικό κύκλωμα». Ο κ. Πλιώτας συνταξιοδοτείται το 2022, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα επιλεγεί, θα βρίσκεται στη θέση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου για περίπου τρία χρόνια.

Γ.ΣΑΡ.