Ιστορική ημέρα για το πολεμικό ναυτικό καθώς παρέλαβε το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης P-3B, που αποτελεί προπομπό των 4 εκσυγχρονισμένων και αναβαθμισμένων που θα παραλάβει μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του news.gr τα Ρ-3 της Ελλάδας παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, το διάστημα 1996-1997 και από το 2009 ήταν καθηλωμένα καθώς είχαν συμπληρώσει τις ώρες πτήσεως που προβλέπονταν χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το μετά.

Μόλις το 2013 με πρωτοβουλία του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκη που τότε ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μπήκαν τα θεμέλια του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Θυμάμαι ότι όταν το 2013, είχαμε πρωτοξεστομίσει την ιδέα της ενεργοποίησης και της επιχειρησιακής αναβάθμισης των αδρανοποιημένων τότε P-3B, σε κάποιους προκάλεσε απορία. Για να χρησιμοποιήσω βέβαια μια ευγενική λέξη.

Δώσαμε αγώνα ανάμεσα στις κατανοητές αντιρρήσεις και σε ακατανόητες λασπολογίες. Έχοντας μελετήσει όμως σωστά και σε βάθος το πρόβλημα, εμείς, δώσαμε απάντηση στις κατανοητές αντιρρήσεις και αδιαφορήσαμε για τις ακατανόητες λασπολογίες» είπε σχετικά ο υπουργός.

Ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε τη συγκίνησή του κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή που έλαβε χώρα σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, παρουσία όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τόνισε: «Προωθούμε λοιπόν τα άκρως απαραίτητα προγράμματα, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Αποστολάκης συμπλήρωσε ότι «η εν λόγω μεθόδευση, πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους στην ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Συνιστά δε επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας και αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».