Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πήρε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας τα πολυπόθητα 151 «ναι» αλλά το επόμενο και σημαντικότερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση Ζάεφ κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα τη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την ανακοίνωση της αποστολής έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και το χαρακτήρισε «νομικά δεσμευτικό κείμενο».

Η συμφωνία αναμένεται να εισαχθεί άμεσα, ακόμα και αυτή τη βδομάδα, στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και να φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια, αλλά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία αφενός μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν έχει πια πλειοψηφία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Κάτι τέτοιο όμως βρίσκει εμπόδιο στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε το Ποτάμι όταν αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Ο ίδιος ο κ. Ψαριανός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έλεγε πως δεν θα είναι στην Επιτροπή Εξωτερικών, τουλάχιστον όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα είναι ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Κάτι που φαίνεται να συζητείται είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της.

Αν ο υπολογισμός γίνει βάσει των 151 ψήφων της ψήφου εμπιστοσύνης, τότε θα έχει 28 βουλευτές και άρα μπορεί να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να τη φέρει στην Ολομέλεια. Τους παραπάνω υπολογισμούς φαίνεται ότι έχει κάνει και η ΝΔ κι έτσι γνωρίζοντας ίσως τις κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών μέσα στο Κοινοβούλιο.

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας», τονίζει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Πειραιώς και σημειώνει πως, αν αυτό επιχειρηθεί, θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

«Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν» καταλήγει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικών συντακτών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τους κάλεσε να μην βιάζονται. Πρώτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά η Συμφωνία των Πρεσπών και μετά το ΝΑΤΟ, τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» και βάζοντας τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη σύνθεση Επιτροπών της Βουλή, αλλά και τα σενάρια που θέλουν την κύρωση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μετά από εκλογές.

Κανονικά στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών ακόμη κι αν απορριφθεί από την Επιτροπή

Γιατί o Νίκος Βούτσης χθες βράδυ χρειάστηκε να υπενθυμίσει ότι «η Βουλή ψηφίζει» ενόψει και της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Το Σύνταγμα αναγνωρίζει την κυρίαρχη αρμοδιότητα της Ολομέλειας στο νομοθετικό έργο. «Η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε ολομέλεια» αναφέρει ρητά το άρθρο 70 του Συντάγματος. Πριν από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στην Ολομέλεια γίνεται προεργασία και συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία τοποθετείται και εισηγείται στην Ολομέλεια. Ακόμη και εάν ένα νομοσχέδιο καταψηφιστεί από Διαρκή Επιτροπή, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, και πάλι εισάγεται στην Ολομέλεια η οποία έχει τον τελευταίο λόγο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προφανώς αυτό εννοούσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι «η Ολομέλεια ψηφίζει», μετά από τις επισημάνσεις της ΝΔ ότι «βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία».

Στη Βουλή υπάρχουν προηγούμενα με νομοσχέδια που ως καταψηφισθέντα εισήχθησαν στην Ολομέλεια.

1993 – Ο Στρατηγικός επενδυτής στον ΟΤΕ

Στις 10 Αυγούστου 1993, εποχή κατά την οποία η ΝΔ βρισκόταν αντιμέτωπη με την δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απορρίπτει, κατ΄αρχήν, κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.»

Μια ημέρα μετά, και ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου που εισάγει στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ και ουσιαστικά κρίνει το μέλλον του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, έχει ολοκληρωθεί στην επιτροπή της Βουλής, ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης καλείται να απαντήσει στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του θέματος. Ήταν Αύγουστος και η Βουλή συνεδρίαζε σε θερινό τμήμα. Επισπεύδων υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Στέφανος Μάνος που απάντησε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το νομοσχέδιο «ιδιαζούσης σημασίας» και ως τέτοιο πρέπει να συζητηθεί στο Τμήμα και να μην υπάρχει αναμονή έως τη σύγκλιση της Ολομέλειας.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την ψήφιση του σχεδίου νόμου σε θερινό τμήμα με αλλαγές στη σύνθεση, γιατί υπήρχαν βουλευτές της συμπολίτευσης που θα το καταψήφιζαν.

2003 – Επαγγελματικό ασυμβίβαστο βουλευτών

Τον Ιανουάριο του 2003 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα. Το νομοσχέδιό του για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών καταψηφίζεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από τα 50 μέλη της επιτροπής, υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ), κατά ψήφισαν 25 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος) ενώ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής. Το νομοσχέδιο εισήχθη ως καταψηφισθέν στην Ολομέλεια, τον Φεβρουάριο του 2003, και καταψηφίστηκε και εκεί. Σε δήλωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας Κώστας Σημίτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Η καταψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κομματικά διατεταγμένης στάσης της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό: το Σύνταγμα ισχύει απευθείας επιβάλλοντας το πλήρες και απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών».